Филип Кръстев е може би най-изненадващото ново попълнение на Левски.

...
Филип Кръстев е може би най-изненадващото ново попълнение на Левски.
Коментари Харесай

Филип Кръстев: От Сити ме посъветваха да дойда в Левски

Филип Кръстев е може би най-изненадващото ново попълнение на Левски. Халфът пристигна чартърен при " сините " от Ломел до края на сезона. Младежкият даде обстойно изявление пред " Труд ", в което приказва за " сините ", ролята на Станимир Стоилов за прехвърлянето му, както и за какво се стигна до завръщането му у нас.

-Филип, поздрав. Как минават първите ти дни в Левски?

- Вече близо 2 седмици съм част от тима. Всичко минава доста добре, усещам се благополучен. Бързо ме одобриха в колектива и въобще не се усещам като нов. Предразположен съм да демонстрирам най-хубавото от себе си.

- Как видя от вътрешната страна мача с Динамо Киев? Сякаш освен не се стъписахте, само че даже демонстрирахте самочувствие против отбора на Мирча Луческу?

- Противопоставихме се против тим, който играе постоянно в Шампионска лига. Можеше и да победим. Играхме на много положително равнище и макар неточностите, които имахме, направихме мощен мач. Ако почистим грешките, пропуските и дребните грешки, които вършим, нещата ще са доста по-добре.

- Завръщането ти в България ненапълно се одобри като неочакван ход. Кое наклони везните, с цел да кажеш " Да " на Левски?

- Имах тежка година в чужбина, нещата не потеглиха по метода, по който чаках. Не съумях да получа шанса, с цел да покажа на какво съм кадърен. Затова и пристигна прехвърлянето ми в Нидерландия, чисто за да натрупам игрово време. Там също се трансформираха някои неща и не попадах постоянно в стартовите единадесет, което беше значимо за мен. Поради едни или други условия нито в Троа, нито в Камбур получавах минутите, които желаех и беше рисково да остана там с този статут. Затова и Левски бе доста добър вид, защото е по-добър тим от този, в който играех до момента. Г-н Стоилов беше най-големият фактор, с цел да взема това решение. Виждам неговата работа и знам, че мога да взема доста неща, които ще са ми от употребява за в бъдеще. Перспективите за края на сезона за тима са много положителни. Затова мисля, че тук е положително място за мен - аз да оказа помощ на клуба и да получа позитивите от бъдещето ми показване.

- Спомена за престоя ти в Нидерландия. Защо не съумя да се утвърдиш в състава на Камбур?

- Стъпката ми, която направих от Троа в Камбур, бе обратно, тъй като новият ми тим нямаше такива огромни упоритости. Беше дилетант в Ередивизи, отидох там с упоритостта да съм титуляр и първоначално предпоставките бяха тъкмо такива, треньорският щаб бе доста удовлетворен от мен, само че след това тимът влезе в добра серия и бе взето решение да се залага на този състав, а аз бях оставен на назад във времето. Малко или доста не се бяха отказали от мен, само че и не ме гледаха по този начин, както първоначално. Освен това тимът играеше друг жанр, по банален и може би моите качества бяха разнообразни от това, което търсеше треньорът.

- Сходна бе и обстановката ти в Троа. Очакваше ли толкоз сложен старт на кариерата ти зад граница?

- Не, несъмнено. Очаквах да потегли доста по-гладко в чужбина. Бях ужасно окуражен, както е и в този момент, това не се е трансформирало. Желанието ми е да се върна и потвърдя в Европа. Понякога обаче има такива интервали, в които даже и да правиш всичко, на което си кадърен, нещата не се получават. Опитът в чужбина бе скъп, освен като футболист, само че и като човек ме направи по-силен. Извлякох доста позитиви и мисля, че отсега нататък тези сложни стъпки и времена ще ми бъдат потребни.

- Видя към този момент по какъв начин се работи в огромните шампионати. Какво изпускаме ние в България? Само до пари ли опира всичко?

- Не мисля, че е единствено до пари. С тях е по-лесно, само че по-скоро опира до нрав и метод на работа. Винаги съм твърдял, че българите сме извънредно надарени, освен във футбола, само че и в спорта. Но най-големият ни проблем е работата в школите. В чужбина гениите влизат в първия тим доста по-подготвени, чисто физически и тактически се работи на по-високо равнище. Индивидуално всеки се влага повече, няма по какъв начин да се отбива номера, съблюдава се режим и това дава огромно отражение на терена. Само с това са по-добри от нас, влагат доста повече труд, с цел да съумеят.

- Ти самият промени ли се режима, защото у нас като че ли този детайл към момента е подценяван?

- Да, несъмнено го трансформирах. Много значим детайл от живота на всеки футболист, а и състезател, е храненето. Човешкото тяло е като една кола, която се нуждае от гориво и колкото по-качествено е то, толкоз повече мощ има колата. Научих се да си подготвям самичък храната, а не да вървя по заведения за хранене. По този метод съм сигурен, че получавам питателните субстанции, от които нуждая се.
 Андрей Желязков за Филип Кръстев: Липсваше на Левски подобен състезател, от който да мирише на футбол
Андрей Желязков за Филип Кръстев: Липсваше на Левски подобен състезател, от който да мирише на футбол

Трябва да стане малко по-агресивен, споделя той

- Наскоро Андрей Желязков се изрече ласкаво по твой адрес, признавайки, че досега Левски не е разполагал с състезател като теб. Усещаш ли си силата и това, което можеш да дадеш занапред на " сините ", а и на футбола?

- За мен е огромна чест, че човек и футболист като Андрей Желязков е забелязал моите качества и за следващ се е изказал ласково за мен. Мисля, че мога да дам доста на Левски и в двете етапи на играта, а също и в ритъма, контрола на топката, голове и асистенции. Ще направя всичко допустимо да съм потребен на моите съотборници и да оказвам помощ във всяка една част.

- Станимир Стоилов ще има опцията да те употребява на няколко позиции в халфовата линия. Къде се чувстваш най-уверен?

- По принцип влязох в мъжкия футбол като футболист зад нападателя, само че се усещам добре и в средата на терена като халф с по-свободни дейности, който може да оказва помощ в изнасянето на топката. Не мисля, че това е толкоз значимо, във футбола всичко е въпрос на придвижване. Мога да бъда еднообразно потребен и на двете позиции. Всичко зависи по какъв начин ще се движа по терена и по какъв начин целият ни тим ще се показва групово. И на двете

- А какви препоръки ти дава Стоилов в първите ти дни в тима?

- Още от началото искаше да ми даде огромно самочувствие и да играя доста по-спокойно и да скалъпвам. Винаги ми е казвал да играя с въодушевление и да не се тормозя. Всичките му препоръки за разпространение към мен и моите съотборници са потребни. Всичко, което ми е споделил, ми е помогнало на терена и когато направя тези корекции, придвижването ми на терена е по-добро.

- В Левски ще имаш опцията да играеш с редица млади играчи, на които даже ще си им батко, макар че си едвам на 20. Изненадаха ли те с качествата си тази нова " синя " генерация?

- Момчетата са супер. Макар, че клубът е в сложен интервал, заслужават да бъдат част от тима. И Марин, както казахте, играе много време в първия тим, а също и другите, които са на по 16-17 години, имат съществено бъдеще. Знам какво е да си на такава възраст в първия тим, по тази причина постоянно ще ги насърчавам и ще им оказвам помощ, в случай че имат потребност.

- Собственост си на " Сити Груп ", които имат Манчестър Сити. Имал ли си диалози с Пеп Гуардола или някой от щаба на " жителите " и въобще каква тактика е построена към развиването ти?

- Да, благосъстоятелност съм на белгийския Ломел, който е спътник и 100% благосъстоятелност на " Сити футбол груп ". Хората, с които имам контакт, са шефове на Манчестър Сити. Когато бях във Франция и Нидерландия непрекъснато разговаряхме и следяха развиването ми. Заедно взимаме най-хубавите решения за моето бъдеще. За тях ще е доста значимо да играя в Левски и да се представям на равнище. Постоянно ме наблюдават, след всеки мой мач ми вършат разбор и дават противоположна връзка. Те имат вероятност към мен, мисля, че съм обещаващ състезател в техните очи. Желанието им е да ме развият и да стигна оптимално високо във футбола, даже и да не е Манчестър Сити.

- А съществува ли опция в един миг да се окажеш благосъстоятелност на Левски?

- Във футбола и в живота в никакъв случай не би трябвало да казваш " в никакъв случай ". Преди една година, когато поех към чужбина, не съм очаквал, че 12 месеца по-късно ще съм в Левски, само че в този момент съм благополучен тук. Не изключвам никакви разновидности, не знам по какъв начин ще се развият нещата, всичко може да се случи. Ще забележим по какъв начин ще се развият събитията.

- Защо се спря на №30 в Левски, защото не е толкоз употребен във футбола?

- Доста от номерата бяха заети. В Нидерландия играх със същия номер, харесва ми и го избрах още веднъж.

- Кои са задачите, които си набелязал през тази година?

- Винаги съм мислил за идния мач, да се показва на високо равнище. На първо време самостоятелните ми цели са да се представям доста добре с Левски и тимът да печели всеки един мач. Разбира се, мисля и за това по какъв начин ще се върна в чужбина и да се потвърдя там, само че в този момент съм съсредоточен напълно върху работата ми в Левски.

- За край въпреки всичко би трябвало да похвалим почитателите на Левски, които не стопират да показват голямата си обич към клуб, закупувайки виртуални билети за мачове, на които не могат да участват. Впечатлява ли те тази обич, тъй като не е нещо, което се случва всеки ден във футбола?

- Това, което вършат последователите на клуба, е неповторимо. Сигурен съм, че ще продължат да го вършат, тъй като Левски има дългогоишна история. Винаги, когато съм играл на Герена, съм се изумявал какъв брой буйно поддържат тима. Ще направя всичко допустимо да им се отплатим уместно за пристрастеността, с която го вършат.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР