Филип Буков: Какво ще сме без поезия - пчели, които работят и спят?

...
Поезията е за душата, за съзнанието - тя обогатява, заяви
Коментари Харесай

Поезията е за душата, за съзнанието - тя обогатява, заяви пред БГНЕС младият актьор Филип Буков.

Буков е един от актьорите, които ще четат тази вечер стихове на Пейо Яворов, Атанас Далчев, Георги Господинов, Дамян Дамянов и други големи български поети в специално събитие, посветено на Световния ден на поезията в столичния парк "Гео Милев".

Буков ще чете едно стихотворение на Атанас Далчев и едно на Георги Господинов. Младият актьор има съвсем конкретни отговори на въпроса защо е избрал тях.

„Много харесвам Далчев. Всъщност, когато кандидатствах в Академията и трите пъти имах подготвено негово стихотворение. Георги Господинов е един от хубавите съвременни български автори и много обичам да чета неговото творчество”, каза той без да издава произведението, което ще чете пред столичната публика в понеделник.

Според актьора поезията е нужна в ежедневието на човек.

„Почти всичко, което правим в деня ни е свързано с материалното, с бита, докато поезията е нещо за душата, нещо за съзнанието - да може да се отделиш от заобикалящата те среда и да обогатиш себе си като личност“, сподели актьорът.

Филип Буков отговаря положително на въпроса дали хората на словото са тези, които могат да бъдат авторитетите днес. „Поетите в крайна сметка играят много важна възпитателна цел на нашето общество. Ролята им е изключително важна, защото иначе в какво се превръщаме? В едни пчели, които работят и спят. Друг е въпросът колко внимание им се отдава, защото сами знаете, че четящият човек не е мнозинството в днешно време и съответно полето, което се дава за изява на авторите не е чак толкова голямо, но когато един човек търси, той ще намери“, заяви Филип Буков.

Според него ролята на културата и разбирането за нея е малко изместено от държавната политика и много актьори не се чувстват толкова важни, колкото трябва да бъдат. „И не само те, ами всички хора в сферата на изкуството“, подчерта той.

Младият актьор смята, че преди всичко държавата трябва да подпомага изкуството, защото то освен това и възпитава добрия вкус у публиката.

„Това трябва да е държавна политика, защото ако е пазарна икономика тогава няма изкуство, има занаят. Разбирам, че е хубаво хората да се забавляват, но това е нещо отделно от изкуството и ако искаме да виждаме изкуството в пълната му форма, в истинския смисъл, то тогава трябва да има едни усилия от държавата, че това нещо се прави в дългосрочен план. Хората на изкуството са учители под някаква форма“, заяви пред БГНЕС Филип Буков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР