Филиал на френския музей Лувър ще бъде открит на 11

...
Филиал на френския музей Лувър ще бъде открит на 11
Коментари Харесай

Филиал на френския музей Лувър ще отвори врати в Абу Даби

Филиал на френския музей Лувър ще бъде открит на 11 ноември в предградие на столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, заяви френският министър на културата Франсоаз Нисен.
„ Франция се гордее, че дава своя принос в реализирането на плана с ОАЕ”, сподели министърът на конференция в Абу Даби. Тя добави, че основаването на музея е „ взаимен отговор на Париж и Абу Даби в миг, когато културата е обект на атаки”.
През 2007 Париж и Абу Даби подписаха междуправителствено съглашение, предвиждащо основаването на филиал на Лувъра в ОАЕ.
Стойността на постройката за музея е 600 млн. евро. Автор на плана е архитектът Жан Новел.
Филиалът на Лувъра е на изкуствения остров Саадият в предградие на столицата на ОАЕ.
В околните години на острова ще отворят порти още два сходни културни центъра – филиал на американския музей на Соломон Гугенхайм и националният исторически музей на шейх Заид, съобщи БГНЕС.
Според проекта на архитекта, музеят се намира под огромен стъклен купол с тегло 7,5 хиляди тона (колкото тежи Айфеловата кула) и е върху повърхност от 97 000 квадратни метра.
В сбирката на филиала ще има експонати от разнообразни столетия и цивилизации.
В 23 зали на музея ще бъдат подредени над 6000 творби на изкуството, които ще бъдат трансферирани от 13 френски музеи.
Според в. „ Фигаро”, посетителите на центъра ще могат да видят произведения на Едуар Мане, Пол Гоген, Александър Калдер и други живописци и скулптори.
Министърът на културата на ОАЕ шейх Наян бин Мубарак ал Наян сподели, че по този начин, както Лувърът е перла в короната на Париж, по този начин ще свети и филиалът на музея в Абу Даби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР