FILE PHOTO: Traders work on the floor of the London

...
FILE PHOTO: Traders work on the floor of the London
Коментари Харесай

Трябва ли да инвестираме в индустриалните метали сега

FILE PHOTO: Traders work on the floor of the London Metal Exchange, in London, Britain September 27, 2018. REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Намаление на запасите при индустриалните метали януари-октомври 2018 г.(източник: Bloomberg)

Увеличаване

Намаление на запасите при индустриалните метали януари-октомври 2018 г.(източник: Bloomberg)

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Къде се крият рисковете от нова световна рецесия

Спадът на американския пазар най-малкото е сигнал, че отминава времето на бурно растящите цени на акциите и скъпата им оценка
1 ное 2018
Ще има ли борсов махмурлук

Една от най-големите капиталови банки Morgan Stanley чака разпродажби на софтуерните компании и мощна волатилност на пазарите през есента
17 авг 2018
Рискът Тръмп за финансовите пазари

Финансирането на дефицитите във външната търговия и бюджета е огромният проблем за американската стопанска система
1 апр 2018 Американският фондов пазар минава през втората си промяна за тази година. Тя се разграничава значително от спада през февруари, когато вложителите теглеха облаги след две години на извънреден напредък. Втората промяна е процесът на прекачване на капитали от рисковите вложения към активи, които генерират паричен поток. Този път вложителите се готвят за закъснение на икономическия напредък и съответното държание на цените на другите класове активи в среда на високи лихви.

Но за множеството американци, и като гласоподаватели, и като вложители, Съединени американски щати е остров на оптимизма. Те смятат, че най-голямата международна стопанска система е ваксинирана от проблемите по света и растежът ѝ ще продължи без значение от повишението на лихвите и от към този момент продължаващия половин година спад на жилищния пазар. Такива заблуди, несъмнено, няма да продължат още доста дълго време и твърдите планове на Федералния запас за повишаване на лихвените проценти ще бъдат охладени от неизбежното икономическо закъснение в страната.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Предстоящата 2019 не наподобява година на рецесия. Дори и повишението на лихвите в Съединени американски щати не се отразява на банковото финансиране. Така главната опасност пред международната стопанска система – дълговото задължение, към момента не стои на дневен ред. Инвеститорите ще не престават да " стоят " в позиции, където рисковете са умерени и които генерират добър паричен поток, каквито да вземем за пример са акциите с дивиденти. Добър образец за това ще стане даже и акцията на Apple, която в този момент изживява най-бързото си поевтиняване от началото на продажбата на iPhone. Допълнителен спад на цената ще докара до приход от дивиденти от 3% и последователно към нея ще се насочат вложители в търсене на непоклатимост и стойност.

Голямата мистерия на икономическия цикъл

Сред другите активи се следи един забавен абсурд. Това са индустриалните метали, които поевтиняха за една година. Логиката зад спада на цените им се крие в предстоящото понижение на търсенето, откакто китайската стопанска система изпитва съществени усложнения. Загадката идва от обстоятелството, че тези разумни прогнози не се виждат нито в търсенето, нито в повишаването на запасите от метали. Напротив, цените на индустриалните метали остават по-високи от междинното за последните пет години. От петте борсово търгувани метали единствено оловото е малко по-евтино от междинното си равнище за интервала. Запасите на складовете, от които стават доставките на London Metal Exchange, са рекордно ниски.

Спекулантите очевидно имат много по-голяма тежест в определянето на цените на индустриалните метали, в сравнение с действителната стопанска система в този миг. Затова има спад на цената при едновременното привършване на запасите. Добивът на метали регистрира някои усложнения в производството, което способства за понижението на запасите. Покачването на $ и на лихвите би трябвало да има към този момент действителен стопански резултат, а освен да въздейства на спекулантите. И ето тук се крие значимият въпрос – дали в този момент е моментът за спекулативни покупки на индустриалните метали или спадът на цените подсказва още повече проблеми за бранша?

Инвестиционните благоприятни условия

Покупката на някой от тези метали, макар че са паднали сред 10 и 25% от началото на годината, не наподобява добра инвестиция. Настроенията на вложителите остават отрицателни и нищо не трансформира главния фактор за придвижване на цената надолу – лихвите, скъпия $ и забавянето на световната стопанска система. Това значи, че всеки скок нагоре ще бъде употребен от спекулантите да вършат нови продажби и ще бъде доста рисковано да се търгува против тренда. Същото се отнася за акциите на компании от добива или за по-големите борсово търгувани фондове със суровините.

Когато индустриалните метали се преглеждат като сигнал за останалите класове активи, тогава подсказват, че отрицателните настроения на вложителите не са подкрепени от спад в действителната стопанска система. Това значи, че към момента има опция за растеж на фондовите тържища след актуалната промяна, тъй като икономическите разтърсвания ще са по-скоро през 2020 година, в сравнение с през идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР