FILE PHOTO: The logo of the web service Amazon is

...
FILE PHOTO: The logo of the web service Amazon is
Коментари Харесай

Amazon закрива онлайн платформата си в Китай

FILE PHOTO: The logo of the web service Amazon is pictured in this June 8, 2017 illustration photo. REUTERS/Carlos Jasso/Illustration/File Photo

© Carlos Jasso Amazon.com Inc разгласи, че ще закрие своя онлайн магазин в Китай на 18 юли тази година, защото компанията ще се концентрира върху по-печелившия бизнес за импорт на задгранични артикули и облачните услуги в страната.

Най-голямата онлайн платформа за продажби, благосъстоятелност на Джеф Безос, не преодоля конкуренцията с Alibaba, която управлява 82% от онлайн търговията в страната, оповестява Reuters.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Голямата конкуренция

През 2004 година Amazon купи китайския уеб страница за онлайн извършване на покупки Joyo.com за 75 млн. $, като ребрандира бизнеса през 2011 година като Amazon China. Но заради владичество на Tmall, Amazon се принуди да отвори онлайн магазин на уеб страницата Alibaba през 2015 година

Утвърдените играчи в онлайн търговията в Китай попречиха на Amazon да навлезе сполучливо в страната. Изследователската компания iResearch Global разгласи, че през предходната година онлайн магазините Tmall и JD.com на Alibaba Group Holding са направлявали 82% от китайския пазар.

Говорител на Amazon разгласи, че към този момент няма да поддържа платформата и китайския Amazon.cn.

Маркетингов експерт от консултантската компания за електронна търговия Azoya, декларира пред организацията, че в случай че някой не търси характерна вносна стока, която не може да бъде открита на друго място, " потребителят няма причина да избира Amazon, тъй като доставката не е толкоз бърза, колкото тази на Tmall или JD ".

Изтеглянето от китайския пазар

Говорителят на компанията разгласи, че тя работи в " тясно съдействие с нашите продавачи, с цел да осигурим равномерен преход и да продължим да предоставяме допустимо най-хубавото обслужване на клиентите. " Продавачите, които желаят да продължат да продават през Amazon отвън Китай, могат да го създадат посредством Amazon Global Selling.

Източниците на организацията оповестиха, че клиентите на Amazon в Китай към този момент няма да могат да купуват артикули от трети търговци в страната, само че ще могат да поръчват от Съединени американски щати, Англия, Германия и Япония посредством международната платформа на компанията.

Какво следва

През идващите 90 дни Amazon ще понижи броя на локалните търговци и ще ревизира успеваемостта на разпределителните центрове в страната, като е допустимо някои от тях да бъдат затворени, твърди осведомен източник.

Говорителят на Amazon съобщи, че компанията ще продължи да влага и да разраства своя бизнес в Китай посредством Amazon Global Store, Global Selling и Kindle. Amazon Web Services, бизнесът на Amazon за облачни услуги, също ще бъде непокътнат.

Забавянето на онлайн търговията в Китай

Оттеглянето на най-големия онлайн търговец на дребно в света идва на фона на огромно закъснение на електронната търговия в Китай. През януари Alibaba регистрира най-бавния тримесечен растеж на облагите си от 2016 година насам, а JD.com отговори на изменящата се бизнес среда със съкращения.

Други огромни западни компании също се отдръпнаха от китайския пазар. Walmart продаде своята китайска платформа за онлайн извършване на покупки на JD.com през 2016 година в подмяна на дял от JD.com, с цел да може компанията да се концентрира върху своите магазини за тухли и хоросан.

Поради забавянето на онлайн търговията сега страната не е значима за други огромни западни вложители, които биха желали да разширят бизнеса си в Китай като Netflix, Фейсбук, Гугъл Alphabet, твърди анализаторът Майкъл Пактър от Wedbush Securities.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР