FILE PHOTO - The logo of Bayer AG is pictured

...
FILE PHOTO - The logo of Bayer AG is pictured
Коментари Харесай

Bayer се надява да спечели четвъртото дело срещу нейния продукт Roundup

FILE PHOTO - The logo of Bayer AG is pictured at the Bayer Healthcare subgroup production plant in Wuppertal February 24, 2014. REUTERS/Ina Fassbender/File Photo

© В© Ina Fassbender / Reuters Германската химико-фармацевтична компания Bayer ще бъде изправена пред съда в Сейнт Луис, поради обвиняванията, че хербицидът Roundup предизвиква рак. Четирима специалисти на Bayer отиват в университетите в Мисури, с цел да търсят специалисти в своя поддръжка, а някои правни специалисти настояват, че компанията се пробва да завоюва първото си дело с спомагателния претекст, че е главен локален шеф, написа Reuters.

Четвъртото дело

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обвинението по делото, което се чака да стартира на 19 август в Щатския съд на Сейнт Луис, беше във връзка на случая на Шарлин Гордън, която твърди, че е била диагностицирана с неходжкинсов лимфом, който се е образувал вследствие на това, че е употребила Roundup в дома си в продължение на 14 години. Това е четвъртото дело против Bayer и първото отвън Калифорния, където фармацевтична компания беше наказана и санкционирана с 2 милиарда $. В момента Bayer апелира тези присъди.

Bayer отхвърля, че глифозатът или Roundup предизвикват рак, и акцентира, че изследвания демонстрират, че той е безвреден. Компанията съобщи, че чака с неспокойствие да показа научните доказателства пред съда.

Стратегия за печелене на каузи

Германската компания е изгубила близо 40 милиарда евро от пазарната оценка след първата присъда по делото за Roundup от август 2018 година Bayer разгласи, че е основала комисия, която да помогне за разрешаването на разногласието, заявявайки, че " градивно ще се ангажира " с договарянията с ходатайство със съда.

Във вторник Bayer разгласи, че ще сътвори спомагателни 500 " високоплатени " работни места в региона на Сейнт Луис. Дъщерната компания на Bayer - Monsanto, която създава хербицид на основата на глифозат, е учредена в Сейнт Луис през 1901 година Monsanto е наела 5400 чиновници на цялостно работно време в региона на Сейнт Луис от май 2018 година до момента, излиза наяве от изказвания на компанията.

Новите специалисти

Bayer твърди, че правосъдните заседатели в Калифорния, която е обичайно демократична, са били повлияни от медийното отразяване на тематиката, което е било отрицателно частично заради това, че Monsanto развива генетично модифицирани семена, против което медиите са сериозни.

Експертите на компанията по тези каузи са били най-вече от други щати, а не от Калифорния. По делото в Сейнт Луис Bayer желае да включи общо 14 специалисти, като никой от тях не е свидетелствал по правосъден спор до момента.

Дейвид Нол, професор в Rutgers Law School, сподели, че Bayer наема локални специалисти, които да се се извърнат към правосъдните заседатели в Сейнт Луис. " Те не са подставени лица, просто могат да обяснят случая по метод, който локалните правосъдни заседатели да схващат ", споделя той.

Александра Лахав, професор по право от University of Connecticut, твърди, че Bayer може просто да употребява нови специалисти, които компанията счита, че ще имат по-добро отношение със правосъдните заседатели и " не е наложително това да е тъй като те са локални ".

Подобно включване на нови очевидците напълно не е нова тактика. Базираната в Ню Джърси компания Merck & Co, която при започване на 2000 година се сблъска с хиляди правосъдни каузи от пациенти против обезболяващо лекарство, завоюва няколко каузи в Ню Джърси, тъй като имаше мощно въздействие в щата.

През 2013 година Merck се съгласи да удовлетвори извънсъдебно към 27 хиляди тъжби против лекарството за съвсем 5 милиарда $.

Предимствата на ищците

Повече от 13 400 тъжби против Roundup от цялата страна към момента не са обсъждани в съдилищата. Около 75% от тях са подадени в градските или окръжните съдилища на Сейнт Луис, настояват юристите на ищците. Тези съдилища имат история в издаването на огромни санкции против компании и постоянно са подложени на критика от разнообразни бизнес групи, че издават удобни за ищците присъди.

Като завеждат дело в щата, където се намира заводът на Bayer, ищците могат също да се възползват от процедурните правила, които им разрешават да принудят показания в съда да дадат управителните фрагменти на локално равнище. В правосъдните процеси в Калифорния правосъдните заседатели видяха единствено видеозаписи на ръководителите на Monsanto.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР