FILE PHOTO: Maersk`s Triple-E giant container ship Majestic Maersk, one

...
FILE PHOTO: Maersk`s Triple-E giant container ship Majestic Maersk, one
Коментари Харесай

Ерата на "произведено в Китай" започва да отминава

FILE PHOTO: Maersk`s Triple-E giant container ship Majestic Maersk, one of the world`s largest container ships is seen at the Yangshan Deep Water Port, part of the Shanghai Free Trade Zone, in Shanghai, China September 24, 2016. REUTERS/Aly Song/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD. SEARCH GLOBAL BUSINESS 5 FEB FOR ALL IMAGES

© Aly Song Nike и Lululemon Athletica напуснаха Китай през 2016 година, защото изискванията за произвеждане не бяха задоволително положителни за тях. Тогава фирмите взеха решение да се насочат към Виетнам. Сега, когато сме очевидци на комерсиалната война, останалите в Китай компании се оказват уязвими и би трябвало да търсят други други възможности, като Виетнам се оказа желаната дестинация, написа Bloomberg.

Виетнам като опция?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Съдейки по световната обстановка, най-важното в този момент е диверсификацията ", съобщи в изявление ръководителят на Eclat Textile Хунг Ченг-Хай. " Клиентите също желаят да диверсифицираме рисковете, като да вземем за пример целим индустриалните бази да не са в една страна. Сега 50% от нашите облекла са създадени във Виетнам, т.е. това не е задоволителна диверсификация на производството. "

Повишеното комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай наруши световните вериги за доставки, принуждавайки фирмите да реалокират производството си в страни като Тайван, Виетнам и Бангладеш. Все по-негативната позиция на американския президент Доналд Тръпм към Виетнам, който съгласно него е най-големият търговски извършител, накара фирмите, които реалокираха производството си от Китай във Виетнам, да осъзнаят, че нито една страна не е задоволително устойчива, с цел да служи като световен център за доставки.

А в този момент накъде?

Eclat се пробва да сътвори голям брой по-малки районни индустриални центрове, които могат да бъдат по-бързи в обслужването на клиенти. Производителят на текстил не възнамерява да се уголемява във Виетнам през идващите три години, споделя Хунг.

Компанията вместо това ще влага в нови уреди в страните от Югоизточна Азия като Индонезия или Камбоджа. Той чака вложения в размер на 80 млн. $ в построяването на 120 индустриални линии в района, като съветът на шефовете ще реши съответните местоположения по-късно тази година, споделя Хун.

План Б

Въпреки че Съединени американски щати и Китай възобновиха договарянията за допустима договорка, има все по-големи признаци, че международната верига за доставки - от дълго време зависеща от Китай, се трансформира непрекъснато. Intel разгласи, че преразглежда световната си верига за доставки, до момента в който Apple и Amazon работят по План Б
Но бързото пренасяне на производството в околните азиатски народи също доближава точка на засищане. " Виетнам да вземем за пример е цялостен, изцяло цялостен ", сподели пред Bloomberg по-рано този месец Спенсър Фунг, основен изпълнителен шеф на Li & Fung, един от най-големите снабдители на потребителски артикули в света.

Eclat избегна удара на по-високите американски мита, тъй като затвори китайския си цех през 2016 година заради дефицит на локална работна ръка. " Ерата на " Произведено в Китай " беше настояща преди повече от пет години ", защото младите китайски служащи към този момент не обичат да работят във фабрика, споделя Хунг. Той добавя: " Ще бъдем внимателни при вложението в Китай и няма да влагаме средства в трудоемки предприятия. "

Ще проработи ли тактиката?

Разпръснатата верига за доставки ще понижи евентуалните тарифни опасности за Eclat и може даже да способства за понижаване на разноските в дълготраен проект, споделя Rae Hsing, анализатор в Cathay Securities.

Стратегията на Eclat, наподобява, работи, като компанията регистрира 44% нарастване на облагата през 2018 година спрямо миналата година.

Хунг вижда гъвкавостта като основна. Например свързаната с митата неустановеност затруднява клиентите да възнамеряват своите условия към веригата за доставки, което ги кара да бъдат по-консервативни при подаването на поръчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР