FILE PHOTO: Bottles of Pepsi at a grocery store in

...
FILE PHOTO: Bottles of Pepsi at a grocery store in
Коментари Харесай

Pepsi купува южноафриканската компания Pioneer Food за 1.7 млрд. долара

FILE PHOTO: Bottles of Pepsi at a grocery store in Pasadena, California, U.S., July 11, 2017. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

© Mario Anzuoni Pepsi придобива южноафриканската компания Pioneer Food Group за 1.7 милиарда $. Американският колос в производството на безалкохолни питиета разгласи, че продуктовото портфолио на Pioneer ще добави неговото и ще му помогне да се разшири пазарното си наличие на континента, оповестява Reuters.

" Pioneer Foods съставлява значима част от нашата тактика освен за разширение в Южна Африка, само че и за Африка на юг от Сахара ", съобщи основният изпълнителен шеф на Pepsi Рамон Лагуарта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Pepsi предлага 110 ранда (7.94 долара) за акция на Pioneer и това ще бъде втората по величина договорка за компанията от 2010 година насам. Новината подвигна акциите на южноафриканското сдружение с 29.32% до над 100 ранда. Акциите на капиталовата компания Zeder Investments, която в моменат е притежател на Pioneer, скочиха с над 22%.

Перспективи и проблеми

" Това е вотът на доверие в Южна Африка в миг, когато в действителност се нуждаем от него ", съобщи пред Reuters основният изпълнителен шеф на Pioneer Терций Карстенс.

Производителите на храни и питиета се борят със спад в продажбите на дребно и сушата, заради която цената на царевицата и други първични материали се е повишила. Pioneer, която употребява царевица в доста от своите артикули, регистрира спад на облагата си за първото половина на годината.

" Ако Pepsi желае да влага, това може да докара до по-голям интерес и на други задгранични вложители, които да се насочат към Южна Африка ", споделя Грег Дейвис, търговец на акции в Cratos Capital.

Pioneer, чиито марки включват зърнени закуски Weet-Bix, плодов сок Liqui и самун Sasko, е последната компания за потребителски артикули, която е добита в Южна Африка. Миналата година Clover Industries, производител на хранителни артикули като кисело мляко, зехтин, питиета, стартира договарянията за придобиване с консорциума от компании Milco SA.

Какво следва?

Pioneer преговаряше за евентуална договорка с интернационална компания през през 2017 година, само че договорката се провали поради икономическите проблеми в Южна Африка и намаления кредитен рейтинг на страната. Южноафриканската страна изнася свои артикули в над 80 страни. Сделката с Pepsi зависи от утвърждението регулаторните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР