Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец, черен ориз

Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец, черен ориз ...

Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец."Филе от черноморски калкан, поширано с пчелен прашец, черен ориз с лайм и рагу от речни раци" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.

Предварително почистен и филетиран, овкусете калкана със сол и пипер и поставете върху канапе от пресни билки (лимонен босилек, мащерка, чесън, девесил, копър и скилидка намачкан чесън). Поширайте за 5 минути на 80˚C пара.

Запържете лук и чесън и добавете ориза. Овкусете със сол, пипер и масло. След сваряването добавете филетата от лайм заедно с настърганата кора.

Рагуто от раци пригответе, като запържите с лук и чесън сварените и почистени опашки и щипки от раци. Загасете с бяло вино и монтирайте със сметана. Гарнирайте всичко с пресни подправки и завършете с пчелен прашец.

Необходими продукти за 2 порции

130 г калкан
50 г императорски ориз
50 г речни раци
30 г домат конкасе
30 мл бяло вино
20 г масло
15 мл готварска сметана
10 мл зехтин
10 г лайм филета
настъргана кора от лайм
10 г лук
5 г чесън
3 г пчелен прашец
1 г бял пипер
1 г девесил (лющян)
1 г лимонов босилек
1 г копър

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (87)

Източник: dnevnik.bg