Филантропът милиардер Бил Гейтс отхвърли някои от конспиративните теории, разпространяващи

...
Филантропът милиардер Бил Гейтс отхвърли някои от конспиративните теории, разпространяващи
Коментари Харесай

Бил Гейтс отрича теориите на конспирацията, че е създал COVID-19

Филантропът милиардер Бил Гейтс отхвърли някои от тайните теории, разпространяващи се в интернет, обвиняващи го в основаването на епидемията от новия ковид (COVID-19).

" Това е неприятна композиция от пандемия и обществени медии и хора, които търсят доста просто пояснение ", акцентира създателят на Microsoft в изявление за CNN.

Подправени фотоси и изфабрикувани новинарски публикации, основани от теоретици на конспирацията, споделяни хиляди пъти в обществените мрежи и приложения за известия на разнообразни езици, ориентирани против Гейтс, станаха известни онлайн от началото на пандемията насам.

Видео, обвиняващо Гейтс, че желае да " отстрани 15 % от популацията " посредством имунизация и електронни микрочипове, събра милиони гледания в YouTube.

" Нашата фондация е дала повече пари за закупуване на ваксини за избавяне на човешки животи спрямо която и да е група ", означи Гейтс, визирайки едноименната си фондация.

Той даде обещание 250 милиона $ в напъните за битка с пандемията, а през последните 20 години неговата фондация е похарчила милиарди долари за възстановяване на опазването на здравето в разрастващите се страни.

" Така че просто обърнете това. Казвате, добре, ние вършим пари и се опитваме да убиваме хората с ваксини или като измислим нещо ", продължи Гейтс.

" И най-малкото е правилно, ние сме свързани с ваксини, само че в действителност сте прекъснали връзката ", сподели той и добави, че се надява конспирациите да не генерират " ваксинална съмнение ".

От началото на рецесията AFP Fact Check развенча десетки клюки срещу Гейтс, разпространяващи се в платформи като Фейсбук, WhatsApp и Instagram на езици, в това число британски, френски, испански, полски и чешки.

Редица обвинявания, в това число изявления, в които се твърди, че ФБР арестува Гейтс за биологичен тероризъм или че поддържа западен скрит план за токсини на африканци, споделят обща тематика.

Те упрекват магната, че е експлоатирал рецесията, без значение дали е за " надзор на хората " или за печелене на пари от продажба на ваксини.

" Аз съм огромен набожен в извеждането на истината ", сподели Гейтс пред CNN.

Това не е първият път, в който Гейтс се е прицелил от теоретиците на конспирацията. Когато вирусът Зика избухна през 2015 година в Бразилия, той беше една от няколкото мощни западни фигури, упрекнати в заболяването.

Други клюки настояват, че той е скрито гущер, остарял любимец измежду онлайн троловете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР