Фиктивни почивки за ученици са организирали от търговското дружество Ученически

...
Фиктивни почивки за ученици са организирали от търговското дружество Ученически
Коментари Харесай

МОН: Близо 8 млн. лв. са потънали в схема за фиктивни почивки на ученици

Фиктивни почивки за възпитаници са организирали от комерсиалното сдружение " Ученически отдих и спорт “. Поредица от инспекции от страна на МОН през последните 4 месеца са посочили, че от юли 2019 до юни 2021 година са потънали близо 8 млн. лева, заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

Той посочи, че става въпрос за съвсем 8 милиона лв. без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да потвърждават, че действително е имало такива почивки.

През януари 2005 година “Ученически отдих и спорт “ е записало 165 държавни парцела, които съставляват почивни бази. Справка от изпълнителния шеф на сдружението демонстрира, че в този момент в сдружението вземат участие 145 почивни бази.

Според контракт сред МОН и комерсиалното сдружение, влезнал в действие от юли 2019 година, сдружението е длъжно да обезпечи отдих на най-малко 48 258 възпитаници и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в най-малко 30 бази за период от три години.

“Не е ясно тъкмо кои са базите, тъй като към контракта няма лист със съответните бази, в които би трябвало да се осъществят почивките “, изясни Денков.

МОН субсидира по 30.46 лева за всяка една нощувка, осъществена от възпитаник. Самите възпитаници доплащат според от съответната отмора 18, 12 или 6 лева

От 2 юли 2019 година, когато започва осъществяването на контракта, до 30 юни 2021 година сдружението е поискало и получило от МОН възнаграждение за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лева

При одитите обаче не са предоставени счетоводни документи за доходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР