Фикрет Исмаил, един от четиримата обвинени през септември м. г.

...
Фикрет Исмаил, един от четиримата обвинени през септември м. г.
Коментари Харесай

20 000 лв. гаранция за разследван за трафик на бъбреци

Фикрет Исмаил, един от четиримата упрекнати през септември м. година за присъединяване в група за трафик на органи, може да излезе от ареста против 20 000 лева гаранция. Решението е взето неотдавна от профилирания съд в София. Мъжът обаче го е обжалвал и по него апелативните магистрати ще се произнесат дефинитивно на следващия ден - на 12 май т.г.

Исмаил има двойно поданство - българско и турско. Той е арестуван предходната есен на ГКПП-Капитан Андреево по съмнение, че е взел участие в скица за набиране на роми, подготвени да продадат бъбреците си за трансплантации в Турция.

Прокуратурата твърдеше, че Фикрет и още един мъж, на име Адриян, са се занимавали с организацията на пътуванията, с хотелски резервации и изваждането на документи.

Жена и още един член на групата, който бе разгласен за търсене, само че не е известно да е открит, обикаляли махалите в София, Видин и Монтана в търсене на донори и реципиенти на органи.

Кандидатите били водени в една и съща лаборатория за кръвни проучвания, а след това им записвали часове в турска клиника. Една трансплантация на бъбрек там коствала сред 20 и 25 000 евро, само че околните на болните плащали доста повече.

Специализираният съд е решил да пусне Фикрет от ареста, защото на 10 май т.г. изтича оптималният 8-месечен период, в който по закон един упрекнат може да бъде арестуван, в случай че следственото дело против него не е импортирано в съда.

Исмаил обаче желае гаранцията му да бъде понижена или анулирана. Защитата му твърди, че той е имал контракт с турската клиника, помагал е с преводи и узаконяване на документи, само че не е забъркан в схемата за противозаконни трансплантации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР