Фика се нарича очарователният начин, по който шведите се наслаждават

...
Фика се нарича очарователният начин, по който шведите се наслаждават
Коментари Харесай

Нека си направим фика

Фика се назовава очарователният метод, по който шведите се любуват на кафето, което наложително е съпроводено с нещо сладко и несъмнено, с другари.

Това е толкоз шведско, колкото и ABBA, написа Visit Sweden, само че не е просто отмора за кафе, а доста повече.

Фика е нещо като по-олекотена и спонтанна версия на следобедния чай на британците. Наслаждават му се шведите от всички възрасти, без значение дали ще пият кафе повърхностно на работа с сътрудници или на излет с другари през уикенда.
 Снимка 490723

" Нека създадем фика " е едно от най-приповдигнатите известия, които може да получи човек от другар, с който от дълго време не се е виждал. Социалният аспект на обичая е също толкоз значим, колкото и съвършеното съчетаване на топлото кафе и ухаещите шведски кифлички с канела.
 Снимка 490721

Обичаят е толкоз затвърден в шведската душeвност, че някои компании прибавят уговорка към договорите, в която се показва, че чиновниците имат право на почивки с фика. Интересен е фактът, че шведите са освен рекордьори по изпито кафе, само че и едни от най-продуктивните чиновници.
 Снимка 490722

Смята се, че самата дума е превръщане на сричките в думата kaffi, остарялото изписване на думата за кафе. Първоначално фика се назовава единствено пиенето на кафе. С течение на годините обаче съпътстващите печени лакомства, постоянно наричани фикабрьод и общественият аспект на обичая стават неразделна част разбирането за фика.

Тоест фика е хубаво кафе, уханни сладки, положителни другари или сътрудници и същинската приятност от комбинацията на всичко това.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР