Фигурното пързаляне е от малкото спортове, в които по облеклото

...
Фигурното пързаляне е от малкото спортове, в които по облеклото
Коментари Харесай

Катарина Вит и революцията й в кънките

Фигурното пързаляне е от дребното спортове, в които по облеклото на състезателя не участват буквите на страната, от която идва, следващия номер или пък спонсорски лога. Образът и характерът на героя напълно са изразени в костюма. И от време на време решенията на спортистите са толкоз дръзки, че съдиите са принудени да вкарат ограничавания в разпоредбите. Едно от тях е предизвикано от изявите на Екатарина Вит и наложено през лятото на 1988-а. „ Момичетата би трябвало да се пързалят с поли, а костюмът да скрива бедрата и диафрагмата”, гласи регламентът, годен отчасти и до през днешния ден.

Всъщност Международният кънки съюз (ИСУ) прибавя това изречение към регламента, откакто се нагледа на екстравагантните дрехи на германката.

А те са повече от впечатляващи - холографска рокля с открит стомах (за късата стратегия през сезон 1985/86) или пък рокля с пера вместо пола (за късата стратегия на олимпиадата в Калгари 88).

През 80-те години невероятно бе да се устои на чара на Вит. В медиите я назовават най-красивото лице на социализма. А тя с усмивка завоюва всичко – две олимпийски трофеи, 4 златни медала от международни шампионати и 6 пъти става №1 в Европа.

Но наследството на Катарина не са единствено медалите, а и облиците (често на ръба на допустимото), които трансформираха имиджа на фигурното пързаляне.

Всъщност главните искания на съдиите към Вит бяха нейните прекомерно разголени тоалети. А тя фактически не обичаше изключително общоприетите поли. Затова намираше способи да ги размени с ресни, пера или пък да ги подкъси до символичните 10 см. Публиката пък толкоз бе привикнала със смелите й решения, че когато през сезон 1987/88 Катарина излиза на леда въобще без пола, а единствено по трико и кожено яке, бе признато за нещо обикновено. Тогава тя извършва съчетанието под ритмите на песента Bed на Майкъл Джексън.

А костюмите й за олимпиадата Калгари 88 са до един впечатляващи, въпреки че още преди късата стратегия съдиите се горещят: „ Това не е рокля, а бански с пера”. Други пък я упрекват, че по този начин желае да подкупи реферите, които преобладаващо са от мъжки пол.

Но тогава германката получи отбрана от олимпийската шампионка Пеги Флеминг. „ Костюмът е гръмък – споделя американката. – Разбира се, че е на границата на допустимото, само че пък отразява хореографията и музиката. Не може да се каже, че е непристоен. Виждала съм и по-грозни.”

А откакто изигра случайната стратегия Вит безусловно взриви реферите с осъществяването си на „ Кармен”, като се появи в тоалет с надълбоко деколте. Решението й бе прекомерно смело и за публиката. „ Крещяща половост? Кое е толкоз секси?”, недоумяваше германката на журналистическите въпроси.


Освен екстравагантни тоалети, от Вит потегля и наклонността да се слагат разнообразни декорации в косата – ленти, цветя, диадеми, като допълнение към костюма. После влиза и в мъжки функции – Робин Худ за зимната олимпиада в Лилехамер 94, както и Дон Жуан година по-късно. „ Много ми харесва обликът на Робин Худ – признава Вит. – Съзнателно избрах мъжка роля, с цел да избегна обвиняванията, че желая да съблазня съдиите. Макар че този костюм оставя повече шир на въображението.”

Всъщност самата Вит взе участие в дизайна на тоалетите, като залага постоянно да е неповторима и друга. През 2003-а ИСУ анулира отчасти правилника за костюмите на Вит – единствено там, където касае полата. Но както преди, по този начин и в този момент е, неразрешено оголването на корема и диафрагмата. Влиянието на рестриктивните мерки обаче остава и до през днешния ден, а резултатът на театралните костюми от 80-те години по този начин и не се върна. Днешните фигуристки пък са прекомерно внимателни към опитите.

След края на кариерата си Вит продължава да опитва – снима се в „ Плейбой” (разбира се, без костюм), работи като телевизионна водеща, пуска и своя сбирка бижута. Но, за жал, в никакъв случай не се опитва като дизайн на тоалети за фигурно пързаляне.

„ В изработването на костюмите има огромна доза консерватизъм, защото възбраните прекомерно дълго ни потискаха всички – споделя дизейнерът Пол Джинандес, който работи с отбора на Съединени американски щати. – Но и липса на усет - никой не желае да попадне в класацията за най-ужасен костюм. Затова и тоалетите са по-скромни и по-прости. Така няма да сбъркаш.”

А съгласно Джеф Билинг, дизайн на шоуто „ Звезди на леда” все по-малко остава опцията за мечти и революционни решения. „ Много от сътрудниците ми безусловно вършат взаимни отстъпки – разкрива той. – Всъщност дават на фигуристите това, което желаят. Но рано или късно, нещата ще се трансформират, уверен съм!”

" Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР