[FIFA WOMEN`S WORLD CUP FRANCE] Билетите за полуфинала и финала

...
[FIFA WOMEN`S WORLD CUP FRANCE] Билетите за полуфинала и финала
Коментари Харесай

Световното първенство по футбол за жени: Интересът расте, проблемите остават

[FIFA WOMEN`S WORLD CUP FRANCE] Билетите за полуфинала и финала бяха продадени за 48 часаБлизо тридесет години след първото си издание Световното състезание по футбол за дами се радва на доста по-голям интерес. В осмото издание, почнало във Франция в петък, се включат 24 тима, досега са продадени 950 хиляди билета, а упованията са върхът от 2015 година, когато 750 млн. души застанаха пред екраните, да бъде надминат.

Макар всеобщото чувство да е, че форматът най-сетне получава вниманието, което заслужава, доста по-ниското възнаграждение на дамите футболисти по отношение на мъжете продължава да е една от водещите тематики.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Ако Световното състезание за мъже доближава до 3.5-4 милиарда души и генерира 6.5 милиарда $ доходи, тогава Световното състезание за дами, което има публика от 1 милиарда души, би трябвало да притегли най-малко 1.5 милиарда $. Но не го прави ", разяснява президентът на FIFA Джиани Инфантино и добавя: " Затова би трябвало да влагаме в спорта на дамите ".

Все повече интерес

" Продажбите на билети демонстрират, че хората са разчувствани от конкуренцията, и с неспокойствие чакаме да забележим стадионите във Франция цялостни с почитатели ", разяснява основният търговски шеф на FIFA Филип льо Флок. От FIFA регистрират още, че медийният интерес за отразяване на събитието в никакъв случай не е бил по-голям. Или както обобщава считаната за най-хубавата футболистка на Англия Кели Смит пред CNN: " Когато аз се състезавах, имаше единствено два или три тима, които евентуално можеха да завоюват Световната купа. Сега могат да бъдат изброени сред шест и осем тима, които евентуално могат да създадат нещо особено на шампионата, а това го прави по-конкурентен, прави го по-добър за гледане. " В пърнеството тази година вземат участие 24 тима по отношение на 12 през първото издание през 1991 година

Според анализатори по-високото внимание към шампионата се дължи на изменящите се публични настройки, както и на обстоятелството, че това е първото издание след началото на #MeToo придвижването. Друг фактор е, че предходната година FIFA разгласи петгодишната си световна тактика за развиване на женския спорт. Световната футболна централа си сложи за задача до 2026 година броят на дамите по света, играещи футбол, да се удвои и да доближи 60 млн. Друга цел пред е да се усили броят на дамите в управнически постове в организацията, като се чака до 2022 година най-малко една трета от членовете на комисиите да са дами.

Проблемите

Въпреки това наградният фонд тази година – 30 млн. $ е два пъти над този през 2015 година, само че е надалеч под 400-те млн. $, раздадени на Световното състезание по футбол за мъже през 2018 година Според проучване на Съюза на професионалните футболисти FIFPro, извършено измежду 3600 състезателки, междинното им възнаграждение е 600 $ на месец.

Разликите в заплащането станаха причина австралийският тим да заплаши, че ще съди федерацията, с цел да бъде подравнен наградният фонд сред двете шампионати. На 8 март т.г. 28 футболистки от националния тим на Съединени американски щати пък заведоха правосъдно дело против локалната федерация поради това, че макар множеството си триумфи по отношение на мъжкия отбор получават по-ниско заплащане. С рекламен клип за международното състезание немските състезателки насочиха апел за повече известност и отменяне на половата дискриминация в спорта.

" Нужни са вложения. Това ще докара играта до равнищата, които ще носят облага на всички участващи ", разяснява пред Financial Times Ебру Коксал, председателка на британската акция Women in Football. Изданието регистрира, че повече познати футболни клубове основават свои женски тимове, както и че повече марки имат интерес да се асоциират с дамите състезателки. Според AdAge брандираните видеа със наличие за шампионата на дамите са имали 72 млн. гладания, а измежду фирмите с най-запомнящи се акции са Nike, Visa и Qatar Airways.

" Ръстът на парите в женския футбол може да е невисок в безспорни стойности, само че в процентни пораства експоненциално ", обобщава Коксал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР