ФИФА публикува на своята официална страница в интернет доклада на

...
ФИФА публикува на своята официална страница в интернет доклада на
Коментари Харесай

Скандали разкрития за Мондиалите в Русия и Катар

ФИФА разгласява на своята публична страница в интернет отчета на самостоятелния проверяващ Майкъл Гарсия. Световната футболна централа беше принудена на тази стъпка, откакто елементи от отчета бяха оповестени от в. „ Билд “. Журналистът от немската медия Петер Росберг още в понеделник вечерта стартира да демонстрира страници от следствието на персоналния си профил във „ Facebook “.

Майкъл Гарсия беше претрупан с следствието на кандидатурите и избирането на домакините за международните шампионати през 2018 и 2022 година, които през 2010 година бяха присъдени надлежно на Русия и Катар. В годините по-късно непрекъснато се приказва, че руснаците и катарците са спечелили с подкупи. Затова ФИФА назначи следствие и Гарсия изготви отчет от 430 страници, който неотложно беше засекретен. Вместо да го направи обществено притежание, международната футболна централа извади на показ единствено 42-странично резюме, поради което Майкъл Гарсия обществено подаде оставка.

Във вторник вечерта новите шефове на Комисията по нравственос към ФИФА Мария Клаудия Рохас и Василиос Скурис взеха решение отчетът „ Гарсия “ да бъде оповестен на страницата на ФИФА. Самата комисия ще се събере идната седмица, с цел да дискутира заключенията от документите.

Самият Петер Росберг от „ Билд “ съобщи, че разкритията за корупция няма да изненадат никого. Той прецизира, че отчетът не дава доказателства, че Русия и Катар са купили семейството на международните шампионати през 2018 и 2022 година.

Най-скандалното разобличаване се отнася за началник във ФИФА. Малко преди избирането на Катар за хазаин на Мондиал 2022 в сметката на 10-годишната му щерка са постъпили 2 милиона евро. Друг пък член на Изпълкома в особено служебно писмо по електронната поща е благодарил на катарците за превод на стотици хиляди евро в банковата му сметка.

Други по-интересни разкрития на отчета „ Гарсия “ също са свързани с разнообразни способи за облагодетелстване на високопоставени членове на ФИФА против поддръжка на кандидатурата на Катар. Едно от тях показва, че трима членове на Изпълкома на централата са пътували с частен аероплан за частно празненство в Рио де Жанейро на разноските на Катар. Това е станало малко преди декември 2010 година, когато беше изборът за домакини на международните шампионати през 2018 и 2022 година. Освен това катарците са употребявали държавната си спортна академия „ Аспайър “, с цел да оказват някакъв тип напън върху имащите право на глас.

Разследването на Майкъл Гарсия е обвързвано освен с кандидатурите на Русия и Катар, само че с всички подадени поръчки за домакинство – Англия, Австралия, Япония, Южна Корея, Съединени американски щати, както и взаимните кандидатури Испания-Португалия и Белгия-Холандия. Отбелязано е, че англичаните също са пробвали някаква форма на подкупване. Те са желали да играят контролна среща с Тайланд дни преди изборите за домакинство на Мондиал 2018. Островитяните са се отказали от мача малко преди провеждането му, откакто станало ясно, че тайландците няма да поддържат тяхната кандидатура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР