Fibank стартира нови промоционални оферти по повод юбилея си– Г-жо

...
Fibank стартира нови промоционални оферти по повод юбилея си– Г-жо
Коментари Харесай

Севдалина Василева, изпълнителен директор и член на УС на Fibank, пред „Труд”: 25 години залагаме на безупречно обслужване и нови продукти

Fibank започва нови промоционални предложения във връзка юбилея си


– Г-жо Василева, по какъв начин се показва банковият бранш в България през 2018 година и какви са Вашите упования за втората половина на година?
– Банковият бранш в България е постоянен и реализира положителни финансови резултати. През 2017 година активите на банките набъбнаха с над 6%. Банките у нас се потвърдиха като сигурен сътрудник на жителите и на дребните и междинни предприятия. И през тази година следим нараснало ползване на популацията, както и засилена интензивност в имотния бранш. Заслуга за това имат и банките посредством отпуснатите заеми за потребителски потребности и закупуване на парцели. Логично, в такава пазарна обстановка, означаваме постоянен растеж в сегмента на потребителско и ипотечно кредитиране, което основава предпоставки за раздвижване в стопанската система. Въпреки намалените лихви по депозитите, техният размер също продължава да се усилва както при физическите лица, по този начин и в сегмента на бизнес клиентите, достигайки общ растеж от 5,8% през 2017 година

През втората половина на годината чакаме позитивната наклонност на сдържан растеж в кредитирането да се резервира. Банките разполагат със сериозен ликвиден запас и са подготвени да поддържат както потребностите от финансиране на жителите, по този начин и положителните хрумвания и развиването на българския бизнес.

Едновременно с това, средата, в която банките оперират, е обект на съществени промени, провокирани от редица нови регулации в областта на персоналните данни (GDPR – Общ правилник на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни), AML (Противодействие изпирането на пари) & KYC (Опознай своя клиент), PSD2 (Директива за платежните услуги във вътрешния пазар). Технологичната промяна навлиза все по-дълбоко – да вземем за пример, в метода на привличане и обслужване на клиенти, в дизайна и скоростта на процесите, в разбора на данни и построяването на системи и модели за тяхното приложение. Всичко това води до повече промени и по-конкурентна среда, за които банките интензивно се приготвят и премислят моделите си. Факт е, че нещата се случват последователно – еволюционно, а не революционно, само че след 2-3 години, като се обърнем обратно, ще установим какъв брой основна е била смяната.

– Какъв е фокусът в активността на ПИБ за тази година?
– Продължаваме да надграждаме върху солидно построените основи и опит от последните 25 години – необятна и налична мрежа от офиси, мощно развити цифрови канали за обслужване, новаторски и конкурентни артикули, взаимоотношения на партньорство и доверие с нашите над един милион клиенти. Освен пазарно и потребителски насочена, политиката на Fibank е за уравновесен метод в развиването на дребния и междинен бизнес и банкирането с самостоятелни клиенти, така наречен банкиране на дребно. През 2017 година този метод потвърди своите резултати – затвърдихме лидерската си позиция в оборота с банкови карти и постигнахме първо място с най-голям приръст в размера потребителски заеми от 127,4 млн. лева Възходящата наклонност в развиването ни с фокус към банкирането на дребно продължава и през 2018 година Анализите ни демонстрират, че семействата ще продължат да търсят ипотечни заеми за закупуването на жилища, потребителски заеми за ремонт, обзавеждане или други персонални потребности, тъй че разумно, ние ще продължаваме да развиваме тези артикули, паралелно с все по-атрактивни оферти за всекидневно банкиране с пакети, включени банкови преводи, комфортно и несъмнено онлайн или с мобилното ни приложение.

Тук е моментът да обърна особено внимание, че през актуалната година Първа капиталова банка чества своята 25-годишнина от основаването си. В знак на признателност за доверието и избора на клиентите, сме се постарали да разработим атрактивни юбилейни оферти по разнообразни кредитни и депозитни артикули.

– Бихте ли споделили повече за това какво тъкмо оферирате?
– Първата поредност от юбилейните оферти започва при започване на месеца и ще продължи до 6 август тази година. За нашите бизнес клиенти, да вземем за пример, предлагаме бизнес кредитни карти без годишна такса за поддръжка през първите 25 месеца на прилагане, с цел да могат да се възползват и да се убедят в преимуществата на този тип карти, които като че ли са по-непознати в България, а носят безспорни улеснения и изгоди. Друго предложение е промоционална депозитна сметка, която е с 25 базисни пункта по-висока рентабилност по отношение на предлаганите общоприети лихвени условия за физически лица и бизнес клиенти. Стартирахме предлагането и на нов електронен депозит за физически лица, който се открива напълно онлайн, без нужда от посещаване на банков офис, в това число и от лица, които не са сегашни клиенти на банката, който също е включен в юбилейната промоция.

Юбилейните предложения включват също забавно и извънредно атрактивно предложение за промоционален овърдрафт с 25% по-ниска рента. Овърдрафтът предлага опцията да употребявате кредитен запас, чийто предел се дефинира според от постъпленията по персоналната сметка, като клиентът самичък избира по кое време и каква сума в границите на лимита да употребява съгласно съответната потребност. Лихва се заплаща единствено върху употребяваната част и единствено за интервала на прилагане, без други спомагателни разноски. Средствата могат да се погасяват напълно или на части и да бъдат употребявани още веднъж. С ниска рента и висок предел – до 25 000 лв., в композиция с преференциалните пакетни стратегии за всекидневно банкиране „ Моят избор ”, овърдрафтът е отлично решение при приемане на заплата във Fibank и желана опция пред така наречен „ бързи ” заеми или заеми от заплата до заплата, предлагани на нашия пазар от разнообразни небанкови компании.
И това не е всичко – напълно „ прясна ” вест от банката – допълваме предложенията с новия ни заем за обединяване и рефинансиране на отговорности на физически лица „ Рестарт ”. Нарекохме го по този начин, тъй като с ниска цена и гъвкави условия като сума, период и самостоятелен метод съгласно профила на клиента, той дава опция за самобитен „ нов старт ” със свободните средства от месечния бюджет, които ще остават разполагаем след понижението на кредитните вноски. Така, под знака и във връзка 25-тата ни годишнина, Fibank ще продължи да радва клиентите си с разнообразни атрактивни предложения и през идните месеци. Очаквайте!

– Според специалистите идва краят на ниските лихви по потребителските и ипотечните заеми. Какви са Вашите упования?
– Българите би трябвало да бъдем спокойни. В средносрочен проект не чакам основна смяна в равнищата на сегашните лихвени проценти. Разбира се, това зависи и от политиката на Европейската централна банка, само че даже след време да има общо повишение по лихвените равнища, то няма да се случи внезапно.

– Ще продължи ли процесът на консолидация в бранша?
– Според мен, той не е спирал, а е забавил темпото си заради икономическата и финансова рецесия от 2007-2008 година Например преди 15-20 години на българския пазар имаше към 35 банки, до момента в който през днешния ден те са 25. Fibank също взе присъединяване в процеса на консолидация на бранша преди няколко години с придобиването на Юнионбанк. Публично известната към този миг информация сочи, че българският банков бранш го чакат още процедури по консолидация. Това е комплициран и многопластов развой, който ще продължи и през идващите години, защото в него има бизнес логичност.

– Както споменахте Първа капиталова банка чества 25 години от своето основаване. Как виждате развиването й в идващия петгодишен интервал?
– Прогнозите ни за идните години са положителни като цяло – позитивен макроикономически растеж, постоянна финансова и бизнес среда, все по-ясно завършена междинна класа. На фона на мощно контролирания и придирчив откъм надзор, практики и индикатори банков пазар в Европа и у нас, един от главните фактори за смяна идва от страна на софтуерната и цифрова еволюция както на финансовите услуги и доставчиците им, по този начин и на желанията на потребителите им. Основната тактика за развиване на банката залага на това, в което сме се потвърдили като най-хубави през последните години: пазарно-адаптивен метод, безупречно обслужване и самостоятелно отношение към клиентите, напредничави и атрактивни артикули и услуги. Към големия опит и знание насъбрано през миналите 25 години прибавяме и водещите ни позиции в цифровите технологии и канали на банкиране, които ще продължим да развиваме и усъвършенстваме в подтекста на актуалната среда. Работим непрестанно за автоматизацията и опростяването на процесите, с цел да сме още по-бързи и съответни в отговора на условията на нашите клиенти. Същевременно, влагаме в едни от най-новите цифрови технологии, които ще трансформират отношението към клиента към все по-персонализирано, непосредствено и обвързвано с неговите съответни потребности, запазвайки доверието и неприкосновеността на личността. Сигурна съм, че и след 5 години Fibank ще е още веднъж, както и до момента, желаната от клиентите и водещата в цифровата промяна банка.

– Всички знаем, че дребният и междинен бизнес са гръбнак на стопанската система в България. Наблюдава ли се засилен интерес към банковите артикули, които се оферират за компаниите у нас?
– Да, несъмнено следим засилена интензивност в търсенето на кредитен запас от доста компании, изключително в групата на така наречен МСП (малки и междинни предприятия) и микро-фирми. Ние във Fibank предлагаме целия набор от финансови решения за бизнес клиенти, в това число комфортни и преференциални пакети за трансакционно обслужване. Получаваме позитивна противоположна връзка от клиентите ни, че действаме бързо и гъвкаво, което не е типично при по-голямата част от банките, що се отнася до решения и отговор за бизнес финансиране.

На необикновен интерес се радва специфичната стратегия Smart Lady, която неотдавна създадохме за финансиране и поддръжка на дамите в бизнеса, а те са съсредоточени и носят сериозен капацитет за дребния бизнес. Тя има две съществени цели – от една страна да предложи сложни артикули и услуги за банково финансиране и обслужване, съобразени със спецификата на потребностите на дамите в бизнеса, и от друга – да даде благоприятни условия те да надграждат своите умения, да намират поддръжка, да споделят опит и да получат консултация както от нашите банкови специалисти, по този начин и от други дами, които са минали по този път и са съумели.

Продуктите, които стратегия Smart Lady включва са отговор на едни от главните съображения, свързани с по-консервативните настройки към поемането на риск и обслужването на финансови задължения по време на майчинство, грижите за децата и фамилията, както и грижи за екипа. Защото дамите като цяло някак придвижват фамилните стойности и във връзка с бизнеса и чиновниците си. Това е и повода да предоставим ниска цена на финансиране и съществени отстъпки за банково обслужване, удължени периоди за погашение, облекчени условия и необятен диапазон от допустими обезпечения, включително и опция за необезпечени заеми, облекчени условия по време на майчинство, в допълнение здравно обезпечаване с богат пакет за профилактика и лекуване за сметка на банката, застраховка „ Спокойствие ” по тяхната кредитна експозиция, още веднъж за сметка на банката и прочие

За късия интервал от 3-4 месеца програмата се радва на извънреден интерес и положително приемане от клиентите със стотици осъществени финансирания в разнообразни сфери на бизнеса – от детски градини, търговия, земеделие, медицински услуги до мебелопроизводство, и в цялата стана – 70% от клиентите са отвън София. Преобладават най-вече дребни компании, какъвто е и профилът на ръководените от дами компании – 40% -микро компании (с до 9 души персонал), 87% дребни и междинни с превес на дребните.

Всичко това идва да покаже, че бизнес интензивност и търсене има, стига клиентите да могат да намерят качественото отношение и подобаващи решения. А ние във Fibank очевидно сполучливо се оправяме с тези задания през последните 25 години. Вярвам, че и отсега нататък ще е по този начин.

Нашият посетител
Севдалина Василева се причислява към „ Първа капиталова банка ” АД през 2017 година като шеф на дирекция „ Стратегическо обмисляне и развиване ”, а след това е определена за изпълнителен шеф и член на УС на банката, както и за основен шеф „ Банкиране на дребно ” (CRBO).

Тя е магистър по бизнес администрация със компетентност „ Управленски осведомителни системи ” от Стопанския факултет на Софийския университет. Специализирала маркетинг и мениджмънт в Lund University, Швеция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР