Фейсбук Варненските балетисти успяха да спечелят почитатели в цяла Англия по

...
Фейсбук
Варненските балетисти успяха да спечелят почитатели в цяла Англия по
Коментари Харесай

За три месеца варненският балет събра овациите на цяла Англия

Фейсбук Варненските балетисти съумяха да завоюват фенове в цяла Англия по време на тримесечно турне, в което бяха изнесени 120 представления, показа Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

- Варненската балетна натрупа се завърна от 3-месечното си турне в Англия, най-дългото турне в историята на Варненския балет. Как протече то?

- Турнето обхвана интервала от 17 декември 2018 до 17 март 2019 година. Аз присъствах на последните спектакли в Оксфорд на " Пепеляшка “ и " Лебедово езеро “ и споделям със удовлетворение прелестните си усещания от представянето на нашите балетни актьори. Турнето е копродукция, една ползотворна форма на работа на всички места по света, сред Държавна опера Варна и Сибирския балет от Красноярск в Русия. Сибирският балет от дълго време се е утвърдил на британския пазар като разпознаваме марка и за нас е късмет да работим с техния основен балетмайстор з.а. на Русия Сергей Бобров, който от няколко години е и наш основен балетмайстор.

Чувствам се извънредно горда, че в британското турне участваха 24 балетни актьори от Варна и 12 от Русия, т.е. две трети от състава беше български и една трета – съветски. Считам, че това е огромно самопризнание за Варненския балет.

Чух го персонално и от Сергей Селиванов, мениджъра, който съставлява една от най-големите британски организации за разпространяване на разнообразни спектакли и концерти в Англия. Преди той е отговарял за задграничните връзки на Болшой спектакъл, а от 15 години работи в Англия – един неоспорим експерт с контакти в целия свят и изключителни благоприятни условия за менажиране на трупи.

- Какви бяха параметрите на турнето?

- За 3 месеца изнесохме общо 120 представления в Кардиф, Бъкстон, Манчестър, Ливерпул, Блекпул, Дарлингтън, Уимбълдън, Кентърбъри, Брайтън, Оксдорд, Халифакс, Шефилд, Единбург и Лондон. Оркестърът и техническите служби – атрибут, дрешник, бяха от Русия, а измежду балетистите варненци, както към този момент споделих, имаха предимство.

В програмата на турнето влизаха общо 6 заглавия: " Лешникотрошачката “, " Снежанка “, " Пепеляшка “, " Зле опазеното момиче “, " Жизел “ и " Лебедово езеро “. Съобразявайки се с настройката на публиката, през декември и януари предлагахме най-вече " Лешникотрошачката “ и " Снежанка “, а през идващите месеци – " Зле опазеното момиче “, " Жизел “, " Пепеляшка “ и " Лебедово езеро “.

- Колко време продължи организацията от българска страна за това явно доста комплицирано турне?

- Преди година и половина организирахме интернационален кастинг, в който подбрахме доста положителни балетисти, измежду които Марчело Пелицони и Франсиско Руис. В Англия те, както и нашият водещ солист Павел Кирчев, привлякоха вниманието с блестящите си осъществявания.

Подобно огромно турне е експериментален камък за издръжливостта на която и да е натрупа. В нашия случай най-после аз видях една консолидирана и задоволена от достиженията си натрупа, което проличава и от настроението на последната фотография, която си направихме дружно с господин Селиванов на летище Хийтроу.

Точно в този тип трупата отпътува към този момент за Банско, с цел да изиграе " Пепеляшка “ и " Лебедово езеро “. Оттам се връща във Варна и след дребна отмора продължава с балетните изяви пред родна аудитория. Каня феновете на балета на 12 април на " Жизел “, с цел да видят една доста израснала балетна натрупа – варненската балетна натрупа, която за 3 месеца и 120 представления събра овациите на цяла Англия.

- Това повече от сполучливо балетно начало на 2019-а задължава. Какво следва по-нататък?

- През май планираме " Дон Кихот “ и " Лебедово езеро “, през юни ще предложим " Пепеляшка “. И трите заглавия са с класическата хореография в новаторския актуален прочит на Сергей Бобров. Тъкмо поради този собствен неповторим жанр той беше отличен преди 2 години в Англия като един от водещите модерни хореографи на типичен заглавия. Да получиш сходен приз в Англия, е огромно самопризнание, тъй че варненската аудитория може да се усеща привилегирована да гледа неговите спектакли вкъщи.

На 17 юли в X издание на Опера в Летния спектакъл следва една неповторима балетна церемония. С отпратка към началото на " Спящата хубавица “, когато Кралят и Кралицата одобряват поздравления за раждането на Аврора, в тържествената гала ще се включат персонажи от " Дон Кихот “ и " Пепеляшка “, ще има и други забавни режисьорски и хореографски решения на Сергей Бобров.

В " Лебедово езеро “ на 22 юли, с диригент Мартин Георгиев, който дирижира балетните спектакли в Ковънт Гардън, ролята на Принца ще извърши лауреатът на миналогодишния Международен балетен конкурс във Варна Андраш Ронай от Унгария. Имаме към този момент доста прекрасен 2-годишен опит от колаборацията сред Международния балетен конкурс и Държавна опера Варна, съгласно който в годината, когато не се организира балетното биенале, ние каним в Опера в Летния спектакъл да танцува в основна роля един от изявените лауреати на състезанието.

На 10 август в " Пепеляшка “ ще приветстваме звездата Елена Свинко, също с приз от Международния балетен конкурс във Варна. Тя стана фаворитка и на публиката по време на британското ни турне, даде доста изявленията, направи фотосесии за британските си фенове, които занапред я чакат на идващия гастрол.

- Положително ще има нови балетни заглавия до края на годината.

- Ще открехна завесата и за новите постановки. През предходната година направихме балетен маратон, с помощта на който в този момент имаме зад тила си няколко доста добре направени типичен балетни спектакъла. Но новите, които предстоят, са не по-малко забавни и предизвикателни. Това ще бъдат " Спящата хубавица “ и " Копелия “, чиито министър председатели ще излязат през ноември и декември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР