Фейсбук Варненецът Георги Деветаков запечата в кадри уникална атракция в морето

...
Фейсбук
Варненецът Георги Деветаков запечата в кадри уникална атракция в морето
Коментари Харесай

Варненец попадна на уникална атракция в морето край нос Галата

 Фейсбук Варненецът Георги Деветаков запечата в фрагменти неповторима атракция в морето край нос Галата, където на воля " танцува " голям откъс делфини.

Той показа за Varna24.bg , че видеото е снимано на 7 август пред нос Галата, където е рейда на корабите по посока Варненското езерото. 

Според него рядко се случва толкоз доста делфини да бъдат видяни в плиткото. Броят на бозайниците, които са уловени във варненското море е бил към 80. Авторът на клипчето изрази терзанията си, че постоянно делфините попадат в мрежите на риболовците, с които се конкурират в улова на риба, и се надява да няма жертви, които скоро да изплуват край брега. 

Той разяснява още, че евентуалната причина за появяването на толкоз доста делфини във варненския залив е съществуването на доста сафрид в морето.

" Делфините го гонят. След това го заобграждат в един огромен кръг от към 100 метра. Една част кръжи към кръга, а другите се хранят вътре в него. След това се сменят. Това е естественият им метод на хранене. Те се движат в огромни групи ", изясни Георги, който явно е добре осведомен с морето и неговите жители.  

Както е известно делфините са считани за едни от най-интелигентните същества на Земята. Въпреки многочислените научни проучвания, извършени през годините върху тяхното държание, както в плен, по този начин и на независимост, техният разсъдък си остава мистерия, на която скъпата съвременна инсталация към момента не е дала приемлив отговор.

Делфините са известни с това, че са отзивчиво настроени към индивида и някои от тях умишлено търсят контакт с хората. Случва се стада делфини да съпътстват плавателни съдове в намерено море, като се движат до самия нос на кораба, порещ вълните.

Делфините имат остро зрение както под вода, по този начин и над повърхността, а техният слух превъзхожда човешкия. Въпреки че имат дребни ушни отвори от всяка страна на главата, допуска се, че под вода чуват – в случай че не напълно, то най-вече, чрез долната челюст, снабдена със специфична празнина, цялостна с лой, която препраща звуковите трептения към междинното ухо. Слухът им служи също по този начин за ехолокация. Делфините имат и мощно развито усещане с голям брой нервни окончания, струпани най-вече към муцуната, гръдните перки и гениталиите. Проявяват също по този начин вкусови желания към избрани типове риба и се допуска, че откакто нямат обонятелни нерви, те същност помирисват водата, вкусвайки я.

Делфините споделят между тях, издавайки огромно многообразие от звуци посредством назални кухини, ситуирани под дихателния им отвор. Най-общо може да се каже, че издават три типа звуци: честотно модулирани (FM) звуци, наричани просто подсвирвания, пулсиращи звуци и почуквания (кликове). Първите два типа звуци делфините употребяват за другарство, като се знае, че избрани подсвирвания са самостоятелно присъщи и имат опознавателен темперамент (нещо като човешките имена). Кликовете пък имат ориентировъчен темперамент и се употребяват за ехолокация, като се издават на серии, които се учестяват с приближаването на обекта, към който е ориентирано вниманието на делфина. Ехолокационните кликове на делфините са едни от най-силните звуци, издавани от животно.

Делфините постоянно изскачат над водата, от време на време изпълнявайки комплицирани акробатични фигури. Все още не се знае с каква цел вършат това, само че по всичко проличава, че го вършат по-скоро за лично наслаждение или като един тип обред. Скокът над водата дава опция и за бърз взор над повърхността.

Делфините са игриви същества, могат да бъдат видени по какъв начин се боричкат или да си подмятат всякакви предмети като водорасли, злощастни морски птици или морски костенурки. Делфините обичат също да яхват вълната, възползвайки се от крайбрежно неспокойствие или струята, създавана от носа на транспортен съд, порещ вълните. Делфините афала, които са родственици на белугите, също си играят с въздушни мехури. Групи делфини вършат балони, пукат ги с уста и даже преследват балоните на други делфини.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР