Фейсбук Варна е представена с 8 номинации в тазгодишното издание на

...
Фейсбук
Варна е представена с 8 номинации в тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Осем варненски номинации в Сграда на годината 2020

 Фейсбук Варна е показана с 8 номинации в тазгодишното издание на националния конкурс " Сграда на годината ". Номинираните обекти в морската столица са 6, като два от тях са с номинации в две категории, оповестява Дарик.

Залата за културни събития към Първа езикова гимназия е номинирана в категорията " Проекти, свързани с развиването на градовете - градска среда и просвета. Залата е с потенциал от 379 места с спомагателни места за хора с увреждания и условия за налична среда. Конструкцията на новата част е железна и е построена върху съществуващо бетонно полуподземно тяло със складови пространства. Новата зала може да се похвали със забележителна звучност, с помощта на характерната форма на фасадите и тавана, дървената облицовка и предписанията на акустичните инженери, се отбелязва в описанието на постройката.

Медико-дентален център Дентапрайм е номиниран в две категории - " Социална инфраструктура - здания опазване на здравето, обучение и спорт " и " Сгради с детайли на " зелена " архитектурa и нововъведения ". Сградата се намира в околност " Ботаническа градина ", наоколо до курортния комплекс " Св. Св. Константин и Елена ". Цялата постройка е с окачена стъклена фасада, като на централната част на постройката е изписана буквата " D ", която обгръща и петте етажа. Разполага със 71 кабинета и 107 паркоместа, като 65 коли имат безвъзмезден достъп за зареждане на електрически автомобили от зарядна станция. 

С две номинации е и комплекс " Константин и Елена "  – в категориите " Хотели и ваканционни комплекси " и " Жилищни комплекси от многофамилни здания ". Характерно за плана  е използването на  иновативната архитектурна идея " къща в къща “,  при която първите два етажа от постройките са обособени като обособени къщи с самостоятелен вход от към двора. На трети, четвърти и пети етаж са разположени жилища с друга величина според от потребностите на бъдещите клиенти. Ниската компактност на застрояване разрешава да не се проектират подземни етажи, като паркирането е обезпечено по периферията на парцела, тъй че да остане задоволително място за дворове, градина и зеленина. 

Цели три са варненските кандидати за " Сграда на годината " в категорията " Жилищни здания ". Това са жилищна постройка " Сандрово "  в курортен комплекс " Св. Св. Константин и Елена ", многофамилна жилищна постройка " Sunrise "  в необятния център и  " ПК 26 ", ситуирана покрай Първо РПУ. 

Учреден през 2002 година, Национален конкурс " Сграда на годината “ е най-популярното и влиятелно събитиe в областта на капиталовите планове, строителството и архитектурата в България. Целта му е да отличава най-хубавите достижения при реализация на модерни сградни планове през съответната година в България, както и обвързваните с реализацията им вложител, проектант и строител.

Тази година сред  журиращите (общо 31 на брой) още веднъж е основният проектант на Община Варна арх. Виктор Бузев. 

Церемонията по награждаване ще се организира на 21 декември в Софийска опера и балет при засилени ограничения за сигурност и по отношение на всички заложени в заповедта на Министерство на здравеопазването ограничавания и условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР