Фейсбук На 22 септември във Варна ще се проведе Ден без

...
Фейсбук
На 22 септември във Варна ще се проведе Ден без
Коментари Харесай

Центърът на Варна се превръща в царство за релакс, забавления и спорт в деня без автомобили

 Фейсбук На 22 септември във Варна ще се организира " Ден без коли " в центъра на града. Той е част от Европейската седмица на подвижността, която е самодейност на Европейската комисия и се провежда от повече от 30 години. От 2002 година този ден набира голяма известност, като в него се включват над 54 страни в целия свят, а през предходната година част от него стават 1800 града в света. Това прави денят международен, защото той е отбелязван и отвън границите на Европа.

Във Варна " Ден без коли " се организира за пръв път през 2017 година Организатор, към този момент три следващи години, е Сдружение " Варна – Европейска младежка столица ", в партньорство с Европейската комисия и Община Варна. Тази година в събитието се включват и представители на държавни структури като: Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", БЧК, РУО - Варна, Дирекция " Образование и юношески действия " и др.  Организаторите канят жителите и гостите на града да се включат в самодейността " Ден без коли ", като посетят центъра на града пеш. 

Пътното платно на бул. " Сливница " в сектора от светофара на Община Варна до светофара пред Икономически университет на бул. " Княз Борис " ще се трансформира в пешеходна зона, без коли за един ден, изясни за Varna24.bg Сергей Петров, изпълнителен шеф на Сдружение " Варна – Европейска младежка столица ". 

От 10.00 до 19.00 ч. там ще се проведат  демонстрации за  сигурност на пътното придвижване, уроци по каране на колело, кънки, скейтборд и на всичко останало, което е опция на напредването с кола. Предвидени са още креативен занимания, музика, танци, занимания за децата, предоставени изцяло гратис от Община Варна, бизнеса и организации от неправителствения бранш.

Тук ще намерите Сдружение " Няма невъзможни неща ", работилница по роботика, мини младежкия фестивал “Щък на места ". Събитието предлага разнообразна стратегия и действия – музика, графити, спортни уроци и демонстрации навън, даване на забавна за младежите информация, работилници и др.  За феновете на колоезденето ще бъдат затворени бул. " Мария луиза " и бул. " Осми Приморски полк " от Катедралата до Младежки дом по отношение на самодейността " С велосипед из Варна! "                

" Ден без коли " демонстрира по какъв начин хората могат да се усещат, когато се реализира усмиряване на моторизирания трафик. Подобни начинания дават добра опция на общините да опитват с нови модели на трафика и практики на устойчивия превоз. Това може да направи пътната мрежа  по-безопасна, като се отделя задоволително пространство за пешеходците и велосипедистите. Тъй като улиците стават по-безопасни за вървене и колоездене, градовете са с доста повече публично налично пространство за всички, в това число за дребните деца и техните родители, възрастни хора, хора с понижена пъргавина и др. 

Във връзка с сигурността Европейската комисия вкарва тактика " Vision zero ", чиято цел е до 2030 година да няма жертви по пътищата. Препоръчаните в статегията ограничения към този момент са приложени в Дания, вследствие от което произшествията там са намалели с 40 %. Във Варна вследствие на взаимната работа на Сдружение " Варна - Европейска младежка столица " и Сдружение " Таляна " се проведе  " City Walk ". Резултат от този план е първата улица за споделено прилагане сред пешеходци и коли в морския град – ул. " Цар Симеон ".

На 15 август т.г. се организира акцията " С 30 км./ч  в града ", която разпространява ограничения за усмиряване на придвижването в централните региони на Варна, и – по-конкретно – в креативния квартал " Таляна ". Организатори на тази акция бяха още веднъж Сдружение " Варна – Европейска младежка столица " и Сдружение " Таляна ", а техни парньори – няколко държавни иституции, както и цивилен организации.

И по този начин, уредниците ви канят: " Елате пешком, с колело или с различен различен превоз, с цел да отбележим дружно " Деня без коли " на 22 септември в центъра на Варна! "

ПРОГРАМА

" Ден без коли " в центъра на Варна – част от Европейска седмица на подвижността – 22 септември,  2019

Организатор: Сдружение " Варна – Европейска младежка столица "

Място: Участъкът от светофара на бул. " Сливница " пред Община Варна до светофара на бул. " Княз Борис ", който се намира пред Икономически университет – Варна

10.00 - 18.00 ч.

Дейност: Quizz Battle: Special Varna edition

Организация: Innovator

10.00 - 18.00 ч.

Дейност:  Улично Шоу

Организация: Connection Crew

10.00 - 18.00 ч.

Дейност: Вело фреш

Организация:  " Сдружение " Няма невъзможни неща "

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Тротинетка трасе с въпроси на тематика сигурност

Организация: Сдружение " Няма невъзможни неща "

13.00 - 18.00 ч.

Дейност: Първа долекарска помощ

Организация: БЧК

11.00 - 14.00 ч.

Дейност: Работилница за изобразяване върху текстил

Организация: Място " За ТЕБ “

Инициатива:  " Щък тук там "

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Атракции за деца

Организация: Детски ъгъл

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Слак лайн

Инициатива:  " Щък тук там "

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Занимания за деца – въжета, обръчи, тебешири, настолни игри, федербал

Инициатива:  " Щък тук там "

11.00 - 18.00 ч.

Дейност: Младежка инфоточка  за благоприятни условия за стажове и доброволчески планове за младежи

Инициатива:  " Щък тук там "

11.00 -18.00 ч.

Дейност: Шах съревнование

Инициатива:  " Щък тук там "

12.00 -13.00 ч.

Дейност: Графити уъркшоп

Инициатива:  " Щък тук там "

13.00 - 14.00 ч.

Дейност: Безплатни джага уроци

Организация: Клуб " Джа-ра "

Инициатива:  " Щък тук там "

14.00 - 15.00 ч.

Дейност: Пилатес

Инструктор: Мария Тонева

14.00 -16.00 ч.

Дейност: Безплатни уроци по кънки

Организация: Скейт Клуб Варна

Инициатива:  " Щък тук там "

15.00 - 16.00 ч.

Дейност: Йога

Организация: The Secret Studio - Yoga & Beauty

16.00 -18.00 ч.

Дейност: Безплатни уроци по скейт

Организация:Скейт Клуб Варна

Инициатива:  " Щък тук там "

Организаторите резервират правото си за промени в програмата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР