Фейсбук Каптирането на най-големите в България карстови извори, освен че е

...
Фейсбук
Каптирането на най-големите в България карстови извори, освен че е
Коментари Харесай

Варненци пият вода от митичен извор, спасил преди 30 години морската столица от голяма криза

 Фейсбук Каптирането на най-големите в България карстови извори, като се изключи че е дало основите на тежката индустрия в Девня, е избавило Варна от водна рецесия в края на 80-те години на предишния век. Това описа пред " Девня - антична и съвременна " някогашният кмет на общината Антон Тончев. Именно в неговия мандат е " покорен " и Бездънният извор, прочут с имената " Дипсиза " и " Марциана ", който към този момент три десетилетия водоснабдява морската столица. По думите на Тончев след построяването на бент. " Цонево " водите на девненските извори не се употребяват за индустриални потребности, а основно за питейно-битовото водоснабдяване на Варна и Девня.

Последният каптиран извор е " Марциана ", с който е обвързвана и легендата за основаването на античния град Марцианополис. Каптажът е осъществен в края на 1989 и началото на 1990 година и е напълно предопределен за питейните потребности на Варна.

" Това е извънредно оборудване с необикновено красива вътрешна панорама. Каптажът се наложи поради мощното засушаване в края на 80-те години на предишния век, което провокира жестока рецесия във водоснабдяването на Варна и Бургас от язовир " Камчия ", изясни някогашният девненски кмет.

Водата от извора " Марциана " постъпва по гравитачен път чрез тръбопровод до помпена станция " Одесос " в девненския кв. " Химик ", откъдето се изпомпва по водопровод за град Варна. Този водопровод е построен паралелно с каптажа на извор " Марциана " от тогавашната Съветска газостроителна организация, работеща по разширението на газопреносната мрежа в България.

" Това избавително за Варна мероприятие беше осъществено по самодейност на Димитър Попов, тогава ръководител на Областния съвет – Варна, и Христо Филчев, шеф на ВиК – Варна. С построяването и стартирането в употреба на каптажа на " Марциана " и водопровода, доколкото си припомням, за Варна се подават близо 3000 литра в секунда питейна вода. Успоредно с това посредством помпена станция " Адата " с питейна вода се зареждат Девня, Кипра и заводите.

Само този факт, а и решаването на някои екологични проблеми, които би провокирало свободното приключване на водата от изворите, си заслужава така нареченото тяхно " заробване ". Вълшебният извор и река Девненска са задоволителни за атрактивното показване на общината като природа и история ", е мнението на Антон Тончев.

" За какви курорти, за какъв туризъм и за какъв обичай на над 300-хилядна Варна може да се мисли и приказва без водата на Девненските извори? Наред с многото други, това е още един мотив за самопризнание и почитание на Девня като природа, история и настояще – събитие, което би трябвало да се употребява от управлението на общината за обезпечаване на повече средства в бюджета, за преимущество в построяването и поддържането на инфраструктурата, за повече грижи от страна на Областната администрация и профилираните компании за водоснабдяване и електроснабдяване. Мрежата за ниско и приблизително напрежение и за водоснабдяване на кварталите натрупа много години и би трябвало системно и систематично да се обновява ", акцентира някогашният девненски кмет.

По думите му процесът на каптиране на Девненските карстови извори стартира при започване на 50-те години на 20 век, основно за потребностите на завода за соди " Карл Маркс ". Водата е употребена главно за индустриални потребности до 1974 година, когато в постоянна употреба е въведен язовир " Цонево " и деривацията до Девня.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР