Фейсбук Гьоте-институт България отбелязва 100-годишнината от основаването на най-значимата немска школа

...
Фейсбук
Гьоте-институт България отбелязва 100-годишнината от основаването на най-значимата немска школа
Коментари Харесай

100 години Баухаус започва с филмова програма във Варна

Фейсбук Гьоте-институт България отбелязва 100-годишнината от основаването на най-значимата немска школа през 20-и век с целогодишна стратегия в разнообразни градове в страната. Началото е във Варна на 23 февруари.

 

Преди 100 години, през лятото на 1919 година, се основава Баухаус във Ваймар и по този начин стартира историята на най-известната немска школа за изкуства. В Баухаус другояче обичайно обособените области на изящните, приложните (занаяти) и изпълнителските (театър, танц) изкуства се сплотяват концептуално и се преподават и ползват на процедура в жанрово всеобхващащи работилници. Школата си слага за цел отхвърлянето на тясната специализация в изкуствата, което пък би трябвало да се реализира посредством интердисциплинарна работа. Погледът оттатък границите на обособените дисциплини и медии е трябвало да въодушевява и посредством наслагването и вземането поради на разнообразни изкуства да прави вероятни нови способи и нов вид произведения или артикули.

Школата Баухаус оказва съществено въздействие върху образованието, практикуването и въобще мисленето за архитектура, дизайн, изкуство, сценография, философия. Баухаус е самичък по себе си нов вид мислене и мироглед за света и изкуствата. Най-важните представители на Баухаус са Валтер Гропиус, Ласло Махоги-Наги, Паул Клее, Йоханес Итен, Василий Кандински, Оскар Шлемер, Мис ван дер Рое и други.

През 2019 година се празнува 100-годишнината от основаването на Баухаус. Трите Баухаус-града Ваймар, Десау и Берлин означават юбилея с целогодишна стратегия с изложения, лекции, полемики, пърформанси и работилници. Гьоте-институтите по целия свят също се включват в честванията и провеждат разнородни локални стратегии – освен, с цел да срещнат публиката с Баухаус, само че и с цел да проследят въздействията и връзките на немската школа с други страни и обичаи.

Начална точка за юбилейната стратегия на Гьоте-институт България е Варна. Между 23 и 28 февруари в Contemporary Space ще се състои кино стратегия, която от една страна показва писмено историята и особеностите на Баухаус и въпреки това демонстрира достоверни пробни филми на водещи фигури на Баухаус като Василий Кандински, Курт Шмит, Ханс Рихтер и други. Експерименталната стратегия е разграничена в три тематики: Новият модернизъм, Театър и танц и Медийно изкуство.

Посетителите във Варна ще могат да прегледат и специфична сбирка от книги и каталози за Баухаус на място в Contemporary Space. Селекцията е на именития Франкфуртски панаир на книгата, който в края на 2018 година беше за първи път в България.

Непосредствено след програмата във Варна следват и редица събития в Пловдив, София и Русе. Сред огромните акценти в годишната Баухаус стратегия на Гьоте-институт е представянето на пътуващата документална галерия " Bauhaus Imaginista “, която ще може да бъде забелязана от 10 до 31 май в Гьоте-институт в София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР