Фейсбук Експертният екологичен съвет на РИОСВ-Варна проведе заседание на 08.06.2021 г.,

...
Фейсбук
Експертният екологичен съвет на РИОСВ-Варна проведе заседание на 08.06.2021 г.,
Коментари Харесай

РИОСВ заседава по казуса с пристанището в Белославското езеро

 Фейсбук Експертният екологичен съвет на РИОСВ-Варна организира съвещание на 08.06.2021 година, на което беше прегледан отчет за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за създаване на " Пристанище за публичен превоз с районно значение за горива – Варна " с прилежаща акватория на южния бряг на Белославско езеро в землището на град Белослав, с възложител " Газтрейд “АД.

В хода на процедурата е постъпило негативно мнение от община Белослав с изказани доводи за доста негативно влияние върху околната среда и човешкото здраве. С решение на общинския съвет Белослав показва мнение против реализацията на капиталовото предложение. Към документите са приложени възражения от юридически лица, негативно мнение от кмета на община Белослав, съдружие в община Белослав, подписка от 944 жители от град Варна, град Белослав, село Страшимирово, село Разделна, село Езерово, община Белослав и 355 дали своят вот в обществените мрежи срещу реализацията на предлагането.

Становището на дирекция " Морска администрация “, отговаряща за сигурността на корабоплаването, е че не е спазена нужната раздалеченост на пирса, дружно с швартования на него газовоз/ танкер от южната граница на фарватера на канал. Не са показани разбори за резултата на доминото и резултати от кумулативния резултат при възможното пораждане на разнообразни спешни обстановки сред жп цистерна/цистерни, газовоз  или танкер. Не е оценен кумулативния резултат на пожар и гърмеж от газовоз/танкер с кораби, пренасящи рискови товари и разлив в акваторията с следващо влияние върху човешкия живот и здраве и околната среда.               

Областно пътно ръководство показва мнение за нуждата от преразглеждане на част " Пътна “ към преписката, поради предвижданията за повишен трафик при реализацията на пристанището.

  Предвид установените несъответствия, грешки, неизвършвани разбори в хода на процедурата и за равнопоставеност на страните в производството, ЕЕС реши да бъде дадена опция за изясняване обстоятелствата и събитията от голяма важност за случая с осъществяване на спомагателни разбори по всички съставни елементи и фактори на околната среда. След даване на нужната информация от страна на възложителя ще бъде планувано ново съвещание на ЕЕС.

Заседанието на ЕЕС се организира в наличието на непрекъснатия състав- специалисти на екоинспекцията и БДЧР и спомагателен състав от спрециализирани инстутуции и ведомства приобщени към процедурата на база изразените от тях мнения. На съвещанието, след подаден от тяхна страна отвод, не участваха представители от страна на възложителя и екипа създал отчета за Оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР