Фейсбук Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на

...
Фейсбук
Един от четиримата обвиняеми за полицейското насилие под колоните на
Коментари Харесай

Кой е Андон Андонов - наказаният полицай за насилие над протестиращи?

 Фейсбук Един от четиримата обвинени за полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет е към този момент някогашният основен контрольор в Столична дирекция на вътрешните работи Андон Андонов. Името му беше неведнъж споменавано и от парламентарната естрада. След митингите той е бил преназначен в Бюрото по отбрана на очевидците към основния прокурор. От прокуратурата оповестиха за Българска национална телевизия, че тогава той не е бил обвинен, само че защото към този момент е, е отхвърлен от служба.

Днес най-коментирано беше името на Андон Андонов, който на 10 юли е ръководел бранш към Специализираните полицейски елементи в Столична дирекция на вътрешните работи. За дейностите си във въпросната вечер той е получил дисциплинарно наказване " възбрана за повишение " за период от две години, което той апелира.

Докато тече тази процедура обаче Андонов е назначен в Бюрото по отбрана на очевидците. От прокуратурата обясниха, че към този миг е отговарял на условията за позицията. Впоследствие е бил отхвърлен.

Лицето и името на Андон Андонов през днешния ден са измежду най-коментираните - от обществените мрежи до трибуната на Народното събрание.

" Искахте лицата на биячите. Това е главният уредник. Името му е Андон Андонов и към оня миг е началник на бранш към Специализираните полицейски елементи в Столична дирекция на вътрешните работи. Познавате го, нали, господа? Вие сте били негови началници по това време ", сподели Антоанета Цонева - депутат от " Демократична България ".

Андон Андонов откриваме в фрагменти от митингите предходната година, направени и от протестиращ - Петър Бакалов. Той тогава беседва с него.

- Страх ли ви е от време на време, че шефът ще Ви накаже, в случай че извършите вярното нещо?

- Никога.

- Никога?

- Не, боязън ме е доста. От тебе повече. Сериозно. Може да ме удариш, може да ме снимаш нещо... да стане. Недей в този момент.

След вътрешната инспекция след сигналите за принуждение предходната година Андон Андонов е получил дисциплинарно наказване възбрана за покачване за период от две години.

От парламентарната естрада Арман Бабикян цитира думи, за които сподели, че са на Андонов и са извадени от протокол от обжалването на наказването му пред съда.

" Под колоните на Министерски съвет имаше пет-шест индивида, като имаше и едно момиче, само че всички бяха в положително положение. Попитахме момичето дали има потребност от нещо. То се усмихна и сподели, че няма потребност от нищо. Те бяха на земята. Седнали. Не съм видял никой чиновник да е влачил някого от протестиращите по земята. Винаги по двама чиновници ги водеха, държаха ги под мишници, с цел да не могат да се търкалят по земята ", сподели Арман Бабикян, депутат " Изправи се БГ! Ние идваме ".

Освен на записа, публикуван предходната седмица, камера на " По света и у нас " е запечатила също вечерта на 10 юли 2020 година В фрагментите ни, излъчени още тогава, се вижда извеждането към колоните на момичето, което по-късно е било снимано от служител на реда. Заснет е и преминаващ чиновник на Министерство на вътрешните работи, който наподобява на Андонов.

След инспекцията Андонов е сменил местоработата си - назначен е в Бюрото по отбрана на очевидците към основния прокурор, оповестиха от трибуната на Народното събрание

" Този, който е обаче шеф бранш в Специализирани полицейски елементи, е бил конфигуриран незабавно след установяването на неговата постъпка. Къде? В Бюрото за отбрана на очевидци, при Гешев. Това е неговата преторианска армия. Там ли се събира този башибозук? Там ли ги криете тези хора, за които твърдите, че няма да бъдат повишавани през идващите две години? ", съобщи Антоанета Цонева, депутат от " Демократична България ".

" Заслужил активист на Бюрото за отбрана при главения прокурор незабавно е станал там. Веднага. На по-висока служба с 800 лв. по-висока заплата ", сподели Бойко Рашков - длъжностен министър на вътрешните работи.

На въпрос от " По света и у нас ", от прокуратурата споделиха, че когато е бил назначен, Андонов не е бил обвинен и е отговарял на законовите условия за длъжността. След привличането му като обвинен е бил отхвърлен. Според прокуратурата, по този метод обвиняването е посочило, че работи безкомпромисно с всички извършители.

Не успяхме да открием Андонов за коментар.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР