Фейсбукът на премиера Бойко Борисов се превърна в една от

...
Фейсбукът на премиера Бойко Борисов се превърна в една от
Коментари Харесай

Так-так-так: Борисов отново дава всичко от себе си

Фейсбукът на премиера Бойко Борисов се трансформира в една от най-гледаните малките екрани в България. И той занапред ще прекарва там от ден на ден време онлайн, следван от своите близо 217 000 почитатели. Няма потребност от медии, даже от комфортни публицисти няма потребност. Борисов приказва каквото и когато си желае. А когато не желае - не дава отговор. Или видеото онлайн просто стопира.
Символно е изключването на микрофоните за публицисти при визитата на Урсула фон дер Лайен. Но в България те са в действителност от дълго време изключени. За това способства комбинацията от интерактивни технологии плюс медиен надзор. Всеки, който пожелае, може да “пипне ” властта, а тя на собствен ред има опция да си поддържа връзка непосредствено с гласоподавателя. В този директен разговор публицистите май стават непотребни. Няма асортимент на информацията, само че какво от това...
На " ръчно ръководство "
Ето това е “ръчното ръководство ” на акцията за локалните избори, почнала незабавно след европейския избор през май. След като ГЕРБ го завоюва с минус стотина хиляди гласа и един евродепутат по-малко по отношение на резултатите от предходните евроизбори, анализатори, публицисти, социолози и всичколози заповтаряха в един глас, че Борисов е избавил успеха, тъй като взел нещата в свои ръце. Тъчскрийнът на телефона и кормилото на джипа - това е неговото “ръчно ръководство ”.
Премиерът и водач на ГЕРБ и през днешния ден все по този начин наобикаля градовете. И все по този начин раздава - тук болница, там стадион или пък 10% растеж на бюджетните заплати. А от време на време сърцето му не устоя на молбата на момиче да направи подаяние за онкоболната му другарка. И ето - с помощта на премиерското посредничество здравната каса неотложно отпуска 35 000 евро за втори курс химиотерапия в Германия.
Тази преживелица заслужава да бъде разказана, тъй като осветлява желанията на ГЕРБ да се бори за Пловдив - и да промотира кандидат-кмета Здравко Димитров. Тя се разиграва предходната седмица по време на визитата на Борисов в Пловдив, а на напред във времето е точно Димитров, който понастоящем е регионален шеф. Продължението е от кабинета на Димитров, където са извикани бащата на болното момиче и приятелката, помолила премиера за подаяние. Снимка, чийто създател е Областна управа-Пловдив, демонстрира разчувствания татко, който приказва по телефона (с премиера), а на стената зад него виси портрет на Борисов в генералска униформа.
Бащата, несъмнено, е безпределно признателен. Но по какъв начин не се откри политически съветник, който да каже, че е аморално да се прави пиар от болката на хората? Не се откриха и такива, които да се оплачат от сходно тъпчене на реда за лекуване на деца в чужбина - ред, който от дълго време е злепоставен от същата тази власт.
Тази “самарянщина ” мъчно ще налее гласове в интерес на Здравко Димитров. Той е някогашен регионален водач на ГЕРБ, само че преди локалните избори през 2015 бе изключен от партията. Сега звездата му още веднъж изгря, откакто актуалният кмет на Пловдив Иван Тотев бе отхвърлен от трети мандат. Но защото не посрещна с екстаз кандидатурата на Димитров, пловдивската организация на ГЕРБ надали ще вложи възторг в организирането на локалния избор.
Липсата на Цветанов ще се усети
Отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ мощно ще се усети на тези локални избори. Той е изграждал локалните структури и доста от кметовете дължат мандатите си точно на него. Вън от подозрение е, че ГЕРБ ще загуби някои от регионалните градове, в които в този момент има кметове. Въпросът е кои ще са те. Защото издигането на нови претенденти ще наруши дългогодишни схеми сред локална власт и локални бизнеси. И напълно предстоящо ще разсъни опозиция. Пример за това са броженията в русенската организация на ГЕРБ, откакто стана ясно, че кметът Пламен Стоилов, също като Тотев, е бил отхвърлен от трети мандат.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ и, естествено, самият Борисов имат последната дума по кандидатурите, издигнати от локалните организации. “Ще се пипа деликатно, да не сърдим хората по места ”, сподели източник от ГЕРБ във връзка издигнатия за трети мандат кмет на Велико Търново Даниел Панов, чиято непосредственост с Цветанов е обществено известна. За разлика от Тотев и Стоилов, той не си направи отказ на събранието, което единомислещо го издигна за нов мандат. Нищо не е по-важно за ГЕРБ от София, само че слуховете, че финансовият министър в сянка Орлин Алексиев няма да е в листата на общинските съветници, са знак, че крепостта може и да се пропука.
" Виждаш ли по какъв начин става автомагистралата? "
Още на конгреса си през юли, утвърдил напускането на Цветанов, ГЕРБ се застрахова против следващи дейности при номинациите - сътвори етична комисия за сигнали, включително и анонимни, против “самозабравили се ” кметове. Неясна остава към този момент ориста на постъпилите там донесения. Няма да чуем за тях и в стриймингите на Борисов, който ще продължи да оказва помощ на Facebook да се утвърди като водач във видео наличието. Алгоритмите на обществената мрежа пък ще подкрепят него, а видеата му ще доближават от ден на ден консуматори - т.е., гласоподаватели.
“Виждаш ли по какъв начин става автомагистралата? - Так-так-так-так ”, обясняваше Борисов в едно такова видео. Изборите обаче няма да се получат тъкмо „ так ".
 
Автор: Емилия Милчева, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР