Фейсбук 14-годишната Виктория от Варна, която беше в неизвестност от 3

...
Фейсбук
14-годишната Виктория от Варна, която беше в неизвестност от 3
Коментари Харесай

Откриха и върнаха в институция 14-годишната Виктория от Варна, избягала от кризисен център

 Фейсбук 14-годишната Виктория от Варна, която беше в неопределеност от 3 юни, е открита невредима и настанена в профилирано заведение за малолетни лица във Варна, оповестиха за  Varna24.bg от пресцентъра на полицията. 

Момичето е в положително физическо и психическо здраве, а опасенията на майка й, че е била обект на посягане от лица, занимаващи се с незаконна активност, не бяха доказани от полицията. 

Припомняме, че момичето избяга за следващ път от спешния център във Варна, където е била настанена от Агенция за протекция на детето.  

Информация за изгубването на Виктория се появи при започване на юни в обществената мрежа и гласеше:

" Това дете е в неопределеност от 3 юни, то е на 14 години от гр. Варна, споделя се Виктория, има възможност да е в заплаха. Моля който я види да задържи детето и да звънне на тел. 112 или в най близкото Министерство на вътрешните работи. Детето може да е жертва на трафик на хора! ", гласеше публикуваната информация. 

Припомняме и какво показа за Varna24.bg майката на детето Десислава Георгиева:

" Социалните настаниха Виктория в Дом " Гаврош " при малолетни проститутки, там влизат и излизат сводници. Успях да я измъкна посредством юрист. Тази година отново същото, тъй като й се карам да учи и да върви на учебно заведение. Затова Виктория решила да избяга в Пловдив. Там я хващат служителите на реда и я връщат във Варна, където я предадоха на обществените, а те я настаниха в спешния център. 

За трети път бяга от центъра и е в неопределеност от 3 юни. За мен няма проблем, имам улеснения да си отгледам децата, желая детето ми да живее при мен. До момента имах единствено едно позвъняване от Виктория, на 18 юни се свърза с мен и сподели, че в случай че я открият и още веднъж приберат в центъра отново ще избяга и че желае да живее при мен. 

Очаквах я на същия ден да се прибере, само че по този начин и не пристигна, тормозя се, че сводници я държат принудително. Полицията я търси също след сигнал, подаден от спешния център след бягството й от там. Дано ми върнат детето живо и крепко. Сама я отгледах. Тя е записана на мое име. Имам и по малко дете, само че него не смеят да го пипнат, защото се води на татко си на името. "

Varna24.bg  потърси за коментар и Анна Конукова, шефът на дирекция " Закрила на детето " във Варна. Ето какво изясни тогава по случая госпожа Конукова:

" Момичето е настанено в спешен център с мярка " Закрила " заради спорове в фамилията. То е във възраст, в която е много сензитивно, решило е, че не желае да живее в фамилията си и има своите учредения. Въпреки, че центърът е предпазена зона и информация за него не се популяризира нито от нас, нито от медиите, престъпно проявени лица, които имат някакви ползи, съумяват да открият тези места и постоянно млади девойки могат да попаднат в рискова обстановка, какъвто е и случая с това момиче. 

Момичето е настанено там, след преценка, че държанието й е рисково за нея и нейното здраве. Тя е бягала и от семейството си и от центъра. Ако се съблюдаваха разпоредбите и имаше съгласие сред родител и щерка, нямаше да се стигне до тази обстановка. 

Често пъти родителите вместо да потърсят повода в личното си държание, търсят виновност в институциите. Не може да бъде упрекнат центъра в тази ситуация, че не е опазил момичето. Там не държат децата зад решетки и под ключ, това не е затвор. Надявам се скоро детето да бъде открито живо и крепко, това е най-важното. След това ще се търси решение за справяне със обстановката ", сподели Анна Конукова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР