Фейсбук 130-150 000 българи ще пътуват за чужбина по празниците, като

...
Фейсбук
130-150 000 българи ще пътуват за чужбина по празниците, като
Коментари Харесай

150 000 българи в чужбина за Великден, 170 000 чужденци идват у нас

Фейсбук 130-150 000 българи ще пътуват за чужбина по празниците, като главните желания са за прилежащите балкански страни - Гърция, Турция, Северна Македония, Хърватска и Сърбия.

Англия ще е №1 от по-далечните европейски дестинации, като след нея се подреждат Италия, Испания и Германия. Това предвижда за " Монитор " Константин Занков, основен специалист към Института за разбори и оценки в туризма.

По думите му най-много ще са пътуванията на българите зад граница по време на празниците към Гърция, като множеството визити в южната ни съседка ще са към Великден. " Към Турция ще е по-голяма броя през почивните дни при започване на май. Пакетите за туровете на нашенци за морска дестинация в чужбина излизат към 400 лева на човек ", посочи той.

Експертът счита, че най-много ще пътуват хората от огромните градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. По Възкресение на път ще са главно по-младите, тъй като по-възрастните съблюдават традицията да посрещат Възкресение фамилно вкъщи си.

" За българските жители, предпочели да пътуват в родината, пакетите излизат приблизително по 250 лева за превоз, настаняване и храна. Има и от по 60-70 лева на човек, само че в най-луксозните места цените доближават и до 700-800 лева В страната балнео- и спа хотелите към този момент са съвсем резервирани. Много пътувания се чака да има още веднъж към морските и ски курортите и дребните градове. Големите регионални центрове като София, Варна и Бургас по празниците ще останат по-празни. Според Занков по Великден се чака към 170 хиляди чужденци да дойдат у нас.

" Те също ще отидат към балнео-, ски- и спа курортите, а румънците главно към Черноморието. Предпочитани от тях са и ски центровете ни Боровец и Банско, къщите за посетители в селата Родопите и другите балкански селища из страната, а също в Пловдив и във Велико Търново. В София, макар че има доста полети на евтини превозвачи, не се обрисува огромен напор.

Очакванията ни за столицата бяха много повече. Явно множеството единствено ще кацнат тук и ще се насочат към други места в България. Не бива да забравяме, че София притегля повече бизнес пътувания. Чужденците най-често употребяват пакети с включена закуска и наложително прилагане на спа център в хотела.

Обикновено към Великден гостите от чужбина остават в местата за настаняване в страната за 3 до 4 нощувки ", добави основният специалист към Институт за разбори и оценки в туризма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР