Фейсбук трябва да плати глоба в размер на 5 милиарда

...
Фейсбук трябва да плати глоба в размер на 5 милиарда
Коментари Харесай

Глобяват Фейсбук с 5 милиарда долара

 Facebook би трябвало да заплати санкция в размер на 5 милиарда $, реши Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати /FTC/, защитаваща ползите на потребителите, написа " Уолстрийт джърнъл “, представен от БГНЕС. Следващата стъпка би трябвало да стане единодушието на министерството на правораздаването.

Позицията на американската държавна организация е обусловена от сериозните нарушавания, които обществената мрежа е позволила при отбраната на данни. В случай, че министерството на правораздаването даде своето единодушие, това ще бъде най-голямата санкция, налагана в миналото от FTC на софтуерна компания.

В началото на 2018 година стана известно за най-голямото в историята на Facebook приключване на персонални данни на консуматори. Компанията Cambridge Analytica нелегално е събрала данните на 87 милиона клиенти на обществената мрежа и ги е предала на трети лица, в това число, може би, на предизборния щаб на сегашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който ги и е употребявал за политическа реклама.

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати стартира следствие на случилото се. През пролетта на тази година създателят на Facebook Марк Зукърбърг призна грешката пред американския Конгрес и Европейския парламент. Той се извини за приключването на данни.

През септември 2018 година обществената мрежа беше атакувана от хакери. Според оценката на Facebook са потърпевши към 29 милиона консуматори на обществената мрежа. При офанзивата киберпрестъпниците са се възползвали от неточност в системата за сигурност на обществената мрежа. Facebook съобщи по-късно, че е отстранил този проблем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР