Фейсбук > Снимка Виктор КоенСигналът касае рибарско селище ,,Амонал“, разположено на

...
Фейсбук
> Снимка Виктор КоенСигналът касае рибарско селище ,,Амонал“, разположено на
Коментари Харесай

Експерти проверяваха сигнали за замърсяване на Варненското езеро и плаж Паша дере“

 Фейсбук > Снимка Виктор Коен
Сигналът касае рибарско населено място,,Амонал “, ситуирано на южния бряг на Варненско езеро. На брега е констатирано  скупчване на зелени водорасли и пяна с кафеникав до бял цвят. Водата е с мъждив цвят и присъщ аромат на застояли водорасли. На територията на рибарското населено място бяха осъществени две пробонабирания - от пристан навлизащ на 30м-40м. във вътрешността в акваторията на езерото, където е установена оптималната централизация на водорасли и от пристан в другия завършек на селището, навлизащ на 20м. във вътрешността в акваторията на езерото. Експресните резултати демонстрират минимално отклоняване от нормите по индикатор pH.

По-късно същият ден, специалисти от БДЧР и районната лаборатория Изпълнителна агенция по околна среда Варна ревизираха и различен сигнал за съществуване на кафяви морски води на плаж,,Паша дере “. Направен беше оглед на плажната линия от север на юг,  при който не беше открит източник на замърсяване на морските води. Водата в акваторията на залива на плаж " Паша дере “ е без аромат и без забележим филм на повърхността. При оглед на акваторията от височина се откриват забележими ярко жълто-кафеникави линии и петна в залива.

Извърши се пробонабиране, като на място са мериха следните индикатори: pH – 8,58, температура – 24,4⁰ С, разперен О2 - 6,21, плътност – 74%; електропроводимост – 28 100μS/см. Не са установени брегови източници на замърсяване, нито срутване на земни маси или друго  влияние върху крайбрежните морски води.

Резултатите от взетите водни проби и по двете инспекции ще бъдат оценени от РЛ- Варна и след приемането им навреме ще бъдат оповестени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР