Фейсбук ще спре да следи дейността на потребителите си в

...
Фейсбук ще спре да следи дейността на потребителите си в
Коментари Харесай

Потребителите вече могат да откажат "Фейсбук" да ги следи в други сайтове

Фейсбук " ще спре да следи активността на потребителите си в други уеб сайтове, в случай че те го изискат категорично. Тази опция към този момент ще е налична за консуматори по целия свят, откакто по-рано тази година пилотната ѝ версия бе задействана в Ирландия, Южна Корея и Испания.

Става въпрос за данни, които компанията назовава Off-Facebook Activity. Тя получава информация от други уеб сайтове за това какво преглеждат, купуват или търсят потребителите в тях и я употребява, с цел да таргетира реклами.

Например, в случай че потребителка си купи обувки от онлайн магазин, обществената мрежа ще получи информация и ще прикачи към нейния профил данните, че е посетила съответния уебсайт и че е направила покупка. А по-късно ще може да ѝ популяризира ваучър за 10% понижение при последваща покупка.

Сега хората могат да видят систематизирани данни каква информация е получила " Facebook " и от кои тъкмо приложения и уеб сайтове. Те могат да я изтрият и да забранят шерването ѝ със обществената мрежа за в бъдеще. Това не значи, че няма да виждат реклами, а че таргетирането им няма да се базира на въпросните данни.

" Facebook " от дълго време поддържа сходни противоречиви практики и бе обект на правосъдно дело в Белгия поради тях. Чрез плъгините за " лайкове " и " споделяния ", вградени в други уеб сайтове, тя получава данни за сърфирането на потребителите, даже когато не са в обществената мрежа или в случай че въобще нямат акаунт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР