Фейсбук представи във вторник плановете си за създаване на собствена

...
Фейсбук представи във вторник плановете си за създаване на собствена
Коментари Харесай

Фейсбук представи плановете си за създаване на собствена криптовалута Libra


" Facebook " показа във вторник проектите си за основаване на лична криптовалута, наречена " Либра " (Libra). Обявената от мегакомпанията цел е да разшири активността си оттатък обществените мрежи към така наречен " блокчейн технологии " и да сътвори евтина световна платежна система за електронна търговия и световни заплащания, налична за другите интелигенти устройства, съобщи БНР.

" Facebook " се обвърза с 28 сътрудници в сдружение със седалище в Женева, наречено " Асоциация Либра ", което ще ръководи новата цифрова валута. Самата цифрова валута ще бъде въведена в употреба през първата половина на 2020-а година.

В тази връзка " Facebook " разгласи, че ще сътвори дъщерно сдружение, наречено " Калибра " (Calibra), което ще предложи основаването на цифрови финансови портфейли, посредством които да се изпраща и разходва новата криптовалута Libra. Системата " Калибра " ще бъде обвързвана с платформите за известия на " Facebook " - Messenger и WhatsApp, които към този момент се радват на повече от един милиард консуматори.

" Дигиталният портфейл ще бъде разполагаем в Messenger, WhatsApp и като независимо приложение ", оповестиха от обществената медия. Гигантът в обществените медии добави, че " Калибра " ще употребява всички процеси за инспекция и битка с измамите, които банките и кредитните карти употребяват, както и че " блокчейн системата " няма да споделя информация или финансови данни с " Facebook " или с друга трета страна без единодушието на клиента.

" Facebook " се надява, че освен ще зарежда транзакции сред открити консуматори и компании по целия свят, само че ще предложи и на потребителите, които не употребяват банкови услуги, за пръв път достъп до този вид финансови услуги.

За разлика от най-известната цифрова валута - биткойн, " Либра " ще бъде закрепена към водещи действителни валути като щатския $ и еврото, с цел да бъде по-малко податлива на трагичните ценови съмнения, които са годни за пазарите на останалите цифрови валути.

Дигиталните заплащания на " Facebook " ще бъде подкрепени от повече от две дузини компании, в това число от Mastercard, Visa, PayPal Holdings, Uber Technologies, Spotify Technology и Vodafone Group Plc., както и от компании за рисков капитал като Andreessen Horowitz.

" Facebook " и неговите сътрудници се надяват да имат 100 членове при старта на Libra през първата половина на 2020 година. Всеки член получава по един глас по основни решения по отношение на мрежата за криптовалута, като искащите компании ще би трябвало да влагат най-малко 10 милиона $ с цел да се причислят към плана. Самата " Facebook " не възнамерява да резервира водещата си роля след края на актуалната година.

Анализатори разясняват, че подхванатият от Facebook ход може да трансформира компанията в обществена мрежа, съчетаваща финансови услуги, която да се трансформира в сериозна конкуренция на огромните банки и колоса в онлайн търговията като Амазон. Д-р Гарет Хайлман, откривател на блокчейн - технологията зад криптовалутите, разяснява:

" Определено новата виртуална валута на Facebook съставлява евентуална опасност за съществуващите финансови услуги. Интересно е, че за доста от тях, измежду които Мастъркард и Пейпал, ще се причислят към този план ".

Това е нещо много революционно в западния свят, въпреки че в Китай съществува от много години, сподели в предаването „ 12+3 “ Благовест Белев – създател на BlockChain.bg. Според него „ Facebook “ ненапълно ще се трансформира в „ модерна банка “.

„ „ Facebook “ прави нещо световно, което евентуално може да бъде годно във всички останали страни. По техни думи главно таргетира неразвития свят. По тяхна статистика – 1/3 от света няма достъп до банкови услуги и евентуално те биха били най-облагодетелстваните от този вид развиване “, изясни Белев.

По думите му тази криптовалута е доста друга от това, което в този момент е на пазара: „ Това по скоро е платежна система. Валутата в нея е подкрепена от кошница естествени валути – $, евро, паунд и така нататък “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР