"Фейсбук" прави финалните си крачки към пазара на разплащания по

...
"Фейсбук" прави финалните си крачки към пазара на разплащания по
Коментари Харесай

Криптотехнологиите вдигнаха по тревога банки и надзорници

"Фейсбук " прави финалните си крачки към пазара на разплащания по най-необичайния вероятен метод - посредством цифрова валута, която да възобнови връзките на шефа на компанията - Марк Зукърбърг, със върлите му врагове - близнаците Уинкълвос. "Файненшъл таймс " осведоми още през предходната седмица, че най-голямата по дейни консуматори обществена мрежа организира диалози с борсата за криптовалути на двамата братя - Gemini, да обезпечи ликвидност и място за предпазване на плануваната от "Фейсбук " емисия на "stablecoin " - цифрова валута, закрепена към щатския $ (бел. ред. - за която електронният вестник "Банкеръ " писа в оповестения на 18 май материал "Фейсбук и финансовото включване ").

"Фейсбук " договаря и с групи за високоскоростна търговия и с крипто-борсата Coiunbase за "GlobalCoin ", която Зукърбърг счита да вкара през 2020-а, тъй че потребителите да се разплащат тъкмо толкоз елементарно, колкото и да споделят свои фотоси посредством WhatsApp, Instagram и други сходни приложения. Проектът ще стартира с дузина страни, като "Фейсбук " се надява GlobalCoin да действа като настояща сметка за 1.7 милиарда възрастни човеци по целия свят, които са лишени от обичайни банкови услуги, само че имат достъп до Интернет посредством смарт телефоните си. Според мълвата Зукърбърг се е срещнал през април с ръководителя на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни, на който е изложил проектите си, целящи да разрушат финансовите бариери и да понижат разноските на потребителите.

Макар че детайлите за плана са нищожни, регулаторни органи и обичайни групи за разплащания към този момент гледат с паника на самодейността, а специалисти предизвестяват за евентуални "издънки ".

Ребека Хардинг - основен изпълнителен шеф на компанията за набиране на данни и за разбори Coriolis Trade Technologies и някогашен основен икономист на Асоциацията на английските банкери, показва, че "Фейсбук " не се управлява както банките, а криптовалутите не са контролирани по метода на обичайните парични единици. Поради което има сериозна заплаха от "големи главоболия за регулаторите ", изключително в областите на битката против прането на мръсни пари и на нормативите "Опознай клиента ". Дамата прибавя, че абсурдът за пране на пари в размер на 200 милиарда евро в естонския клон на "Данске банк " с дейното присъединяване на немската "Дойче банк " и на американските "Бенк ъф Америка Мерил Линч " и "Джей Пи Моргън Чейз ", демонстрира, че даже прецизно следени финансови институции могат да станат жертва на престъпни групи.

"Потапяйки се " в разплащанията, "Фейсбук " явно се пробва да реализира триумфа на приложението WeChat на китайския софтуерен конгломерат Tencent, който извоюва преобладаващо въздействие на китайския пазар за мобилни разплащания в размер на 4.7 трлн. щ. $, паралелно с "Алибаба ". С близо 90% пазарен дял двата колоса на процедура са изключили локалните и интернационалните банки от посредническата им функционалност. Подобна опасност от страна на "Фейсбук " съзират и европейските кредитори. Тюнис Брозенс - икономист в "Ай Ен Джи ", акцентира, че "емитирането на виртуални пари в скромни количества има пренебрежимо дребен резултат върху паричната политика и финансовата непоклатимост ". И добавя, че "ако огромен брой транзакции стартират да се преобладават от на процедура задгранична валута, то централните банки би трябвало да помислят два пъти ".

В средата на май ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги означи, че виртуалните монети "не са същински валути...а доста, доста рискови активи, чиято стойност се колебае лудо ". Не всичките му сътрудници обаче са толкоз безапелационни. През март членът на управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой де Гало разяснява, че stablecoins, обвързани с действителни валути, са "обещаващи " и че той следи развиването на сходни нововъведения доста деликатно.



Близнаците Уинкълвос и техния Gemini Dollar против Доналд Тръмп и американския $

"Фейсбук ", от своя страна, схваща скептицизма и тактично ухажва надзорните органи като господин Карни. Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос пък към този момент са получили утвърждението на щатските регулатори за личната им цифрова валута - Gemini Dollar, която те разказват като "първата в света контролирана stablecoin ". Монетите, обезпечени с щатски долари, са във притежание на State Street и имат самостоятелен одит всеки месец. Равносметката в края на април демонстрира оборот на Gemini Dollars за 48 млн. щ. $ - капка в морето спрямо намиращите се в послание 17.6 млн. Bitcoins с оценка в границите на 59-72 милиарда щ. $ през първото тримесечие.

С други думи, "Фейсбук " би трябвало да извърви "трънлив " път до момента в който трансформира GlobalCoin в действителна опасност за обичайните банки и валути, въпреки че малко компании въобще в миналото са имали международния достъп и запаси, с цел да осъществят сходен дръзновен план.

Не по-малко опасности от позиция на предотвратяването на пране на пари и на тактиката "Опознай клиента ", крие и оповестеното през април съдействие на Coinbase - най-централизираната в света децентрализирана криптоборса и брокер и дилър на цифрови портфейли - с Paysafe и Visa за достъп на потребителите във Англия до дебитни карти в цифрови валути. (Бел. ред. - Вестник "Банкеръ " разгласява на 11 април новината в уеб страницата си в рубриката "Пари и пазари " под заглавие "Дебитна карта Visa в криптовалути дебютира във Англия "). Coinbase твърди, че тази карта ще разреши на клиентите да "харчат средствата от портфейлите си с криптовалути " в обектите, които одобряват Visa - с други думи на всички места. Лимитът за харчене стартира от впечатляващите 10 хиляди брит. паунда на месец и нараства до 20 хиляди паунда за потребителите, отговарящи на избрани условия.

Решението на Visa да поддържа издадените от Coinbase карти значи, че функционалностите на цифровия пазар като крипто-брокер и дилър на процедура се всмукват от главната, контролирана банкова мрежа. А въпросът е дали това партньорство излага обичайна финансова система на голямото обилие от нови опасности, произлизащи от криптосектора? Защото самодейност на доктрина значи, че всеки индивид със сметка в Coinbase има капацитет да получи заплащане от незаконосъобразен източник с незначителни или никакви трудности.



В случая Visa обезпечава мрежата. От позиция на регулирането компанията би трябвало да разпознава, понижава или отхвърля риска, произлизащ от непосредствените й сътрудници и по-специално на емитентите на карти, като Paysafe. Те, от своя страна, са натоварени да реализират контрол върху техните непосредствени сътрудници - в нашия случай Coinbase. Самият факт, че Visa е заложила името си в това партньорство, значи, че компанията е оценила сигурността им и е удовлетворена от метода, по който Сoinbase дава отговор на всички условия на битката с прането на мръсни пари и на положителното познаване на клиентите.

Visa е задоволена, че Coinbase се контролира от щатските контролни органи. Това, несъмнено, не значи, че като блокира някои сметки поради подозрителна активност, системата ще може да отстрани напълно риска. Просто тъй като анонимната същина на криптосвета компрометира способността й да реализира контрол върху легитимността на транзакциите. В случая единственото решение би било да се блокират рутинно заплащанията, осъществени от адреси на нерегулирани играчи или да се управляват персонално всички непознати страни по преводите. Подобен метод явно ще изисква големи разноски и ще съставлява отклоняване от идеологията на криптодвижението, което желае да сътвори паралелна и анонимна мрежа отвън банковата.

Всъщност, даже в обичайна банкова система цената и риска от покупко-продажби с кредитори репортери в страни със слаб надзор принуди някои институции в местата с по-стриктен контрол да прочистят кореспондентската си мрежа. Което слага въпроса: в случай че огромни банки не могат да си разрешат сходни връзки, по какъв начин това ще създадат крипто-аналозите им? Вече са налице обилни комисионни, свързани с ръководството на криптопазари и на ликвиден риск - в тази ситуация с Coinbase по 2.49% за всяка транзакция. Така че цялото мероприятие заплашва да се трансформира в неконкурентна първокласна услуга...Но пък отчасти анонимна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР