Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) изпрати отворено писмо във

...
Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) изпрати отворено писмо във
Коментари Харесай

Адвокати: Оставки на Кирилов и Гешев, сезиране на Конституционния съд

Фейсбук общността на българските юристи (ФОБА) изпрати отворено писмо по отношение на избора на Иван Гешев за основен прокурор до президента Румен Радев, членовете на Висшия правосъден съвет, министъра на правораздаването, Висшия адвокатски съвет и медиите.
Вижте какво написаха те:

" Като юристи, упражняващи свободна специалност, отстояваща законните права и ползи на българските жители, няма по какъв начин да не реагираме, бидейки наблюдаващи на едно срамно съвещание на висшия кадрови и административен орган на правосъдната власт (ВСС) за избор на основен прокурор, което съгласно нас на процедура унищожи престижа и доверието в този орган и тежко урони престижа на правосъдната система!

В този противен и несъвършен театър имаше основни и поддържащи функции, като 20 от членовете на Висш съдебен съвет оставиха имената си като удостоверение за несъстоятелността и порочността на една неуместна и поръчкова процедура по политическо назначение на нов основен прокурор в лицето на единствения претендент Иван Стоименов Гешев. Достойни и водещи същинска борба за правото в този тъмен ден бяха единствено четирима от Висш съдебен съвет – поздравления за смелостта и доблестта да отстояват истината за членовете на съдийската гилдия, които се държаха като същински магистрати – Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова!

Но има едни дълбочини на цинизма, които бяха достигнати и които нямат аналог в най-новата ни демократична история на сякаш правова страна!

Обидното, невъзпитано и напряко махленско държане на министър Данаил Кирилов,

който от дълго време следваше да е подал своята оставка заради цялостната си неприспособимост за заемане на високия пост, няма да разясняваме, тъй като ние, юристите от ФОБА, от дълго време се обявихме против неговото предопределение. Този човек, който си разрешава да се държи като в квартална механа и да използва сходен цинично безочлив звук към висши съдии, потвърдили за разлика от него своите професионални и нравствени качества, е позор за една правова страна! Представляващият Висш съдебен съвет, арбитър Магдалинчев – е облик и реминисценция на едно минало, което от дълго време сякаш трябваше да забравим, само че то настойчиво се възражда и заплашва върховенството на правото и правата ни.

Главният прокурор заслужава изключително внимание! Г-н Цацаров, когато някой изтъкнат магистрат и мъж на място изрече тежки думи, би трябвало да има силата на достойнството и достолепието да стои зад тях! Ние всички разбрахме какво ни казахте с тези " две други здания ", в които са се правели и решавали всички избори за тримата огромни в правосъдната власт до момента. Знаем и това, което арбитър с достолепие, господин Константин Пенчев, преди години разкри – " за белите покривки ", на които се вършат покупко-продажбите за правосъдната власт, и това, което различен арбитър – Методи Лалов, преди месеци сподели за срещите в една постройка с един изтъкнат политик и медиен олигарх. Разбрахме, че и вашият избор не е бил по-различен, както и че сегашният " избор " е по същата скица. Не беше почтено да извъртате своите думи, замесвайки постройката на президентството и едно болнично заведение – знаем защо става въпрос. Но изявлението на основния прокурор бе най-яркото доказателство, че и сегашният избор е решен на друго място, а не във Висш съдебен съвет, и беше срамна, недостойна и тъжна сценката членове на съвета да се кълнат, че не им е оказвано влияние и политически напън!

След такова самопризнание следват единствено две неща – преустановяване на порочната и незаконна процедура за избор на основен прокурор, чуване на основния прокурор в Народното събрание и оставка на заместника му, който той персонално уточни за негов правоприемник. Обидите, които бяха отправени към ръководителя на Върховния касационен съд и две дами – висши съдии, са единствено фрапантен израз на безсилието на причините да отбраните една незащитима позиция – тази на дирижираното " съревнование с един претендент " за най-важния пост в правосъдната власт и може би най- авторитетния в цялата страна. А заканите, които претендентът Гешев посредством черен комизъм и подмятания си е разрешил в коридора по отношение на собствен конкурент в лицето на арбитър Атанаска Дишева единствено потвърждават, че този претендент е рисков за правораздаването и демокрацията с реципрочността на своите офанзиви по отношение на несъгласните с него, или другояче казано, със своята първична нападателна реакция на рецензии. Такъв човек не може да бъде основен прокурор на европейска демократична страна и по тази причина се обръщаме към Висш съдебен съвет, президента, Народното събрание и Висшия адвокатски съвет със следните претенции:

• незабавна оставка на заместник-главния прокурор Иван Гешев и отдръпване на кандидатурата му поради непочтено държание, съчетано с отправяне на обществени закани към магистрати, членове на Висш съдебен съвет, юристи, цивилен организации, политически партии и предприемачи

• сезиране от президента на Конституционния съд за пояснение на процедурата по член 129, ал.2 от конституцията по отношение на смисъла на думите " наново направено предложение " в хипотезата на сбъднат избор с един претендент на две гласувания, преди сключване на указа за назначение на основен прокурор

• начало на парламентарен спор за понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет, пълномощията и метода на избор на основния прокурор

• незабавна оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов заради професионална и етична неприспособимост за заемане на този пост

• чуване на основния прокурор в Народното събрание по въпроса какво е имал поради с изявлението си за решенията на Висш съдебен съвет по избора на висши административни ръководители, които се взимат " в други две здания ", и гласоподаване на решение за приемане на съответни ограничения за недопускане на външно въздействие при изборите за висши магистрати и в решенията на Висш съдебен съвет

• Висшият адвокатски съвет да подаде конституционна тъжба за нарушение на чл.129 от Конституция на Република България при по този начин извършената процедура по избора на нов основен прокурор. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР