Фейсбук Няма да има забавяне на дела в нашия съд. Компенсираме

...
Фейсбук
Няма да има забавяне на дела в нашия съд. Компенсираме
Коментари Харесай

Ванухи Аракелян: Апелативният съд ще продължи да работи дисциплинирано, ритмично, без отлагане!

 Фейсбук " Няма да има закъснение на каузи в нашия съд. Компенсираме понижения брой открити съвещания с осъществяване в по-ранен начален и по-късен краен час, с повече заседателни дни и с отвод от правосъдна почивка “, споделя Ванухи Аракелян - Председател на Апелативен съд – Варна в изявление, предоставено от пресслужбата на институцията:

-Г-жо Аракелян, апелирам Ви още един път да уточним какъв е достъпът до Апелативния съд?

-Режимът е регламентиран в нашата заповед. Постарахме се информацията да стигне до допустимо по-голям брой хора, като я качихме в интернет уеб страницата, Facebook профила ни, поместиха я районните медии, изпратихме я до 6-те адвокатски колегии в апелативния регион.

Достъпът е безусловно свободен, само че при съблюдаване на избрани условия, най-много хигиенични. Посетителите са с персонални защитни средства, ревизират се на входа, в това число за температура. До 9ч. и сред 12 и 14ч. се дезинфекцират пространствата и общите елементи. Въведохме еднопосочно придвижване в коридора със правосъдните зали на Окръжния и Апелативния съд. Съдебните чиновници и посетителите употребяват обособени входове. В правосъдната зала монтирахме транспарантни загради – както пред съдиите, по този начин и пред страните. Отдалечили сме на разстояние банките.

Деловодствата работят обикновено, само че с пауза от 12 до 14 ч., за периодическа стерилизация. Насърчаваме подаването на молби и претенции по и-мейл, с което всички свикнахме през последните два месеца. Адвокатите и страните могат напълно да разчитат на съвещания и подпомагане. Обективно, поради дребните пространства и преди не можехме да допуснем влизане на повече от двама души, тъй че в този момент смяната е минимална – влиза по един. В коридора, с цел да подсигуряваме съблюдаване на нужното разстояние, сме обозначили със стикери местата за изчакване. Предоставяме информации по телефон и и-мейл. Мога да кажа, че съдът проработи в своите нормални обороти.

- Апелативният съд е първият, инсталирал специфична антивирусна лампа. Какъв е правилото й на работа и каква сигурност дава?



-Според европейските документи и спецификациите на производителя, в границите на час и половина тази ултравиолетова лампа унищожава съвсем всички познати вируси и бактерии, включително корона вирус. Голямо преимущество е, че работи на двусменен режим – отворен, когато правосъдната зала е празна и щадящ - преработва въздуха при съществуване на хора. Каквито и санитарни ограничения да вземаме, те са свързани с човешка интервенция, хигиенични материали, които даже може да имат провокиращ или алергизиращ резултат, само че не дават толкоз висока степен на отбрана. Този вид се оказа най-удачен, тъй като разрешава обикновено осъществяване навън съвещание, без нужда от спиране за проветряване. Заради невъзможността за задоволително проветряване на коридора обаче, не можем да осигурим в оптималната степен сигурността на изчакващите идващото съвещание. Това ни сложи пред избор: да съхраним здравето на хората, като ги принудим да чакат пред Съдебната палата или да намерим вид за коридора. Затова следва слагане на сходна лампа и там.

-Как мина първият ден в съвсем естествен режим? Какви бяха опасенията на Вашите сътрудници и на юристите и какво направихте, с цел да предотвратите нежелани сюжети?



-Няма да скрия, че напрегнато чакахме 14 май, както и 15-ти когато са първите правосъдни съвещания на нашия съд. Независимо от всички взети ограничения, няма по какъв начин да предвидим безусловно всичко. През последните дни неведнъж прекосявах и в мислите си, и физически - от входа на Съдебната палата, през коридорите, деловодствата; проигравах изчакването, справките, правосъдното съвещание и всичко останало, пробвайки се да открия евентуален проблем, с цел да вземем авансово нужните ограничения. Слава Богу, за благополучие, нищо от опасенията ми, най-малко през днешния ден не се случи. Това, което видях, обикаляйки на няколко пъти всички деловодства през днешния ден, бе успокоение. Видях сътрудници, които предават каузи за вписване; сътрудник юрист седеше на избраното място и се запознаваше с делото; влизайки в друго деловодство заварих информация по телефона за идно насрочване. Съдът работи обикновено!

-Има ли заплаха от забавено правосъдие? Ще се насрочват по-малко каузи, поради нужните по-големи шпации сред тях?

-Следващите седмици сигурно няма да са лесни. Очакваме в деловодствата да постъпят доста каузи, които нямаше по какъв начин да се насрочват преди 14-ти. Очакваме и постъпленията от съдилищата от апелативния регион. Забавяне на обсъждания в закрити съвещания изрично няма да има. В Апелативния съд постоянно е имало доста висока дисциплинираност, освен в изискванията на извънредност. При всички случаи обаче делата в намерено съвещание ще бъдат понижени – такова е и нашето схващане, и на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. За да не допуснем скупчване на хора, няма да насрочваме по 3-4 каузи в границите на половин час, каквато процедура имаше. Но всичко ще се преценя самостоятелно. Защото дело с чуване на експертиза изисква примерно час, разпитът на очевидци също лишава време. Намаленият брой каузи ще компенсираме с по-ранен час на започване и по-късен час на привършване. Ще увеличим заседателните дни и несъмнено, ще се лишим от лятната правосъдна почивка. С безапелационна сигурност мога да заявя, че Апелативният съд няма да допусне веселба на делата, заради наложилата се редукция на делата.

Но доста разчитаме на процесуалната дисциплинираност, вземане предвид и уместност на сътрудниците юристи, когато показват претенции или произнасят пледоарии.

-Как ще става призоваването и връчването на бумаги, когато е невероятно по електронен път?



-Апелативният съд ще направи всичко належащо, с цел да понижи изключителната тежест, която през идващите седмици ще е на гърба на призовкарите. Можем да си представим какво удивително количество призовки и известия се разпределят за връчване. Затова ще създадем нужното за известяван по телефона и по електронен път и едвам в случай че няма такава опция – физическо връчване. В случая стъпваме на една дългогодишна процедура, одобрена във Варна: систематизиране на регионите в града сред призовкарите на Районния, Окръжния, Апелативния и Административния съд. Призовкарят, който дава отговор за избран регион разнася призовките на всички 4 съдилища. Считаме това за извънредно разумен метод, който се потвърди през годините, а в сегашната обстановка ще е изключително потребен.

-Има ли огромно струпване на отсрочени и на ненасрочени каузи по време на 2-та месеца изключително състояние?



-Не, тъй като не сме прекъсвали и за ден. Съдиите съзнателно си вършеха работата от у дома, даваха наряди, деловодителите и правосъдните помощници също – отдалечено или по график. Провеждаха се

разпоредителни съвещания. Всички каузи, които 13 март завари оповестени за решение, към този момент са написани.

Благодарение на всички сътрудници не допуснахме скупчване на каузи. Постигнахме го с регулярна работа, непрекъснат темп, открити наряди, точна изясненост всеки дежурен арбитър какво прави в даден миг, сътрудниците имаха разнообразни форми на изговаряне – по телефон, онлайн, вайбър даже. Не оставихме работата да се натрупа в очакване на 14ти май, когато занапред да стартираме. Така че изрично не сме били във почивка през последните два месеца.

-Как ще се отразят на съда въведените промени на работа?



-Надявам се, че Апелативният съд ще продължи да работи по метода, по който сме привикнали – дисциплинирано, ритмично, без отсрочване. Условията в този момент са разнообразни, само че единствено механически. Те няма да повлияят върху това, на което съдът е знак – запазване на правата и законните ползи на хората, експедитивност, смисленост и резултатност на производството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР