Фейсбук Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти

...
Фейсбук Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти
Коментари Харесай

Във Варна започна най-пъстрата среща на фолклорни колективи и солисти

 Facebook Най-голямата до момента пъстра среща на фолклорни колективи и солисти ще извърши Grand Mall от 15 до 17 ноември. На сцената на фестивала " Фолклорен изгрев “ ще се изредят 340 участници – групи, ансамбли и самостоятелни реализатори, които ще се надпреварват за сърцата на публиката и за премиите. Форумът е подсилен от фонд " Култура “ на Община Варна.

Патрон на 15-то издание на огромното събитие е неотдавна избраният отново кмет на регион " Младост “ Христо Христов. Той беше почетен посетител на формалното разкриване на " Фолклорен изгрев “ на 15 ноември от 11 ч. 

Жури от уважавани специалисти по фолклор ще прави оценка музикантите и танцьорите от 240 обединения и над 100 самостоятелни участници. " Фолклорен изгрев “ е фестивал със спортен темперамент за реализатори от разнообразни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и възпитаници от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от национални читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще показа солови реализатори и групи в 6 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Зрителите ще видят осъществяванията на представители на многочислени фолклорни области - от Варна и Варненско – Суворово, Аксаково, Бозвелийско, Белослав, Ветрино, Девня, Провадия. Пристигат сформира и солисти от Шумен и региона, от Добрич и Балчик, от Търговище. Ритми и мелодии от своя край ще покажат силистренци – ще има танцьори и музиканти Силистра, Кайнарджа, Попина, Калипетрово. Идват участници от Хасково, Велико Търново и района. В конкуренцията ще се включат ансамбли от Пловдив, Бургас и Русе, което трансформира " Фолклорен изгрев “ в един от най-големите фолклорни конгреси у нас.

Младите артисти, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и доста специфични награди. Неоценима помощ на фестивала за следващ път оказва огромният обожател на фолклора, кметът на регион Младост във Варна Христо Христов. Той е обезпечил три парични награди за фолклорна група, за самостоятелен реализатор и за осъществяване на ария от македонската фолклорна област.

Конкурсната стратегия и в трите дни ще стартира по-рано от нормалното – още в 9 часа, с цел да могат всички да се изявят на сцената.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР