Фейсбук е изправена пред нови твърдения, че незаконно събира биометричните

...
Фейсбук е изправена пред нови твърдения, че незаконно събира биометричните
Коментари Харесай

Съдят Instagram за събиране на лични данни

Фейсбук е изправена пред нови изказвания, че нелегално събира биометричните данни на потребителите, този път в правосъдно дело, ориентирано към приложението за шерване на фотоси Инстаграм (Instagram), благосъстоятелност на компанията, съобщи Economic.bg.

Миналия месец Facebook предложи да заплати 650 млн. $ в опит да уреди дело, в което бе упрекната в нелегално събиране на биометрични данни посредством неразрешена технология за различаване на лица от фотоси. Случаят е от Илинойс, Съединени американски щати.

Новото дело, заведено в понеделник в държавния съд в Редууд Сити, Калифорния, компанията е упрекната в събиране, запазване и облага от биометрични данни на повече от 100 млн. консуматори на Инстаграм, без тяхното познание или единодушие, написа " Блумбърг ".

Такава процедура е противозаконна съгласно разпоредбите за дискретност на щата Илинойс, забраняващ нерегламентираното събиране на биометрични данни.

Според нормативната уредба компанията може да бъде принудена да заплаща 1000 $ за нарушаване. Глобата може да стигне до 5000 $ за случай, в случай че се откри, че платформата е работила неразумно или съзнателно.

Едва при започване на тази година Facebook стартира да осведоми потребителите на Инстаграм, че събира биометричните данни, излиза наяве още от детайлностите по делото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР