Фейсбук е длъжен да премахва незаконно съдържание по целия свят,

...
Фейсбук е длъжен да премахва незаконно съдържание по целия свят,
Коментари Харесай

"Фейсбук" ще трие незаконно съдържание по целия свят, ако е осъден в Европа

Фейсбук " е задължен да отстранява нелегално наличие по целия свят, в случай че съд в Европа е наредил това. Това е мнението на общоприет юрист към Съда на Европейски Съюз. Съдиите нормално се преценяват с него и то е знак за това какво би било окончателното решение на институцията.

Разглежданото дело е водено от народен представител от партията на " Зелените " в Австрия. Ева Главишниг-Писчек съди " Facebook " поради публикувани против нея клюки в обществената мрежа.

Ползвател на " Facebook " е споделил публикация на австрийското онлайн новинарско списание oe24.at, озаглавена " Зелените: за запазването на най-малък приход за бежанците ". Вследствие на тази обява е генерирано умалено изображение на уеб страницата oe24.at, съдържащо заглавието и малко обобщение на публикацията, както и фотография на Главишниг-Писчек. Потребителят също така разгласява позорен коментар по неин адрес, като това наличие е било обществено налично.

" Facebook " не извършва настояването на депутата да отстрани този коментар, тъй че тя подава иск обществената мрежа да бъде задължена да приключи публикуването или разпространяването на нейни фотоси, когато в текста към тях има същите или сходни изказвания. Австрийски съд удовлетворява молбата ѝ, само че единствено за територията на страната.

Делото стига до Европейския съд, откакто австрийският Върховен съд пита дали нареждането на съда би трябвало да се ползва по целия свят. Според генералния юрист Мачей Шпунар – да.

Според него е възможно снабдител на хостинг услуги " да бъде длъжен със правосъдно предписание да търси и да разпознава информацията, която е идентична на тази, която издалата това правосъдно предписание пълномощия е квалифицирала като противозаконна, измежду цялата популяризирана от ползвателите на тази платформа информация. "

" Идентична " е основното определение – търсенето на постове със същото наличие " не изисква комплицирани механически средства " и " поради лесното възпроизвеждане на информацията в интернет среда ", то е належащо за гарантиране на ефикасната отбрана на персоналния живот и на правата на личността.

Генералният юрист е на мнение, че доставчикът може да бъде длъжен да търси и " сходна " на противозаконната информация, само че единствено измежду постовете на потребителя, споделил първите противозаконни постове, а не измежду всички.

" Задължение за идентифициране на информация, която е сходна, произхождаща от всеки един ползвател, не би осигурило заслужено равновесие сред обсъжданите съществени права ", счита генералният юрист. " От една страна търсенето и идентифицирането на такава информация би изисквало скъпи решения. От друга страна осъществяването на тези решения би довело до цензура, тъй че свободата на изложение на мнение и на информация би могла редовно да бъде ограничавана. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР