Февруари е. На сцената на състезанието Pitch2Pitch излиза германец, носещ

...
Февруари е. На сцената на състезанието Pitch2Pitch излиза германец, носещ
Коментари Харесай

Как Банско стана хъб за дигитални номади

Февруари е. На сцената на надпреварата Pitch2Pitch излиза немец, носещ риза с типична българска шевица. Представя концепция за споделено настаняване в някогашен хотел в Семково, основана на кооператива, като всички притежатели на жилища ще имат присъединяване в ремонта и поддръжката на постройката. Звучи леко налудничаво - 200 души би трябвало дружно да ръководят една обща благосъстоятелност. Но подозренията не са проблем, споделя Матиас Цайтлер на " Капитал ", тъй като помни по какъв начин получава сходна реакция, до момента в който презентира плана си за Coworking Bansko преди към 6 години. Днес, откакто Цайтлер по този начин и не се отхвърля от плана си да построи общество от цифрови номади в курорта за ски, в трите обекта на Bansko Coworking на дневна база се обитават към 130 чужденци и българи, които от всички вероятни хъбове за цифрови номади избират да останат, а постоянно даже и да купят жилище точно в Банско. Мадейра, Порто и... Банско Къде в Европа обичат да отсядат цифровите номади? Бърза информация в интернет демонстрира, че избират топли и слънчеви местоположения, най-често в Италия, Испания и Португалия. Но в класациите на значително уеб сайтове се появява и българският Банско, който е описван като планинска опция на плажните хъбове на много по-достъпна цена от западноевропейските дестинации. Основополагащ фактор за това, споделят в диалог с " Капитал " няколко чужденци, които сега обитават в града, е общността, основана към бизнеса на Цайтлер Coworking Bansko, едно от няколко коуъркинг пространства в града.

Февруари е. На сцената на надпреварата Pitch2Pitch излиза немец, носещ риза с типична българска шевица. Представя концепция за споделено настаняване в някогашен хотел в Семково, основана на кооператива, като всички притежатели на жилища ще имат присъединяване в ремонта и поддръжката на постройката. Звучи леко налудничаво - 200 души би трябвало дружно да ръководят една обща благосъстоятелност. Но подозренията не са проблем, споделя Матиас Цайтлер на " Капитал ", тъй като помни по какъв начин получава сходна реакция, до момента в който презентира плана си за Coworking Bansko преди към 6 години. Днес, откакто Цайтлер по този начин и не се отхвърля от плана си да построи общество от цифрови номади в курорта за ски, в трите обекта на Bansko Coworking на дневна база се обитават към 130 чужденци и българи, които от всички вероятни хъбове за цифрови номади избират да останат, а постоянно даже и да купят жилище точно в Банско. Мадейра, Порто и... Банско

Къде в Европа обичат да отсядат цифровите номади? Бърза информация в интернет демонстрира, че избират топли и слънчеви местоположения, най-често в Италия, Испания и Португалия. Но в класациите на значително уеб сайтове се появява и българският Банско, който е описван като планинска опция на плажните хъбове на много по-достъпна цена от западноевропейските дестинации. Основополагащ фактор за това, споделят в диалог с " Капитал " няколко чужденци, които сега обитават в града, е общността, основана към бизнеса на Цайтлер Coworking Bansko, едно от няколко коуъркинг пространства в града.

" Когато през 2015 година посетих Банско като цифров бродяга, видях капацитета на града да стане известна локация за хора, които работят отдалечено, най-много поради планината, наличните цени на жилища и храна, само че и поради ниските налози облага в България ", споделя за началото на плана Цайтлер.
Банско е ужасно налична дестинация в случай че получаваш заплата въпреки това, не толкоз, в случай че ти се заплаща по български стандарт Лиз Слиман
" Всичко стартира като занимание. С мой другар бродяга инвестирахме в концепцията и отворихме първата си локация в центъра на града, където започнахме да каним други наши познати номади, а след това ползата набъбна дотолкоз, че хората сами започнаха да идват по рекомендация на техни познати ", прибавя той. В последните 6 години вложенията в бизнеса излизат към 100 хиляди евро, които към този момент са се избили, само че Цайтлер споделя, че планът продължава да е по-скоро план занимание, в сравнение с бизнес за облага. 3 местоположения на 2 минути разстояние Днес Coworking Bansko има три местоположения наоколо една до друга, откакто през 2021 година Цайтлер взема решението четвъртата такава да се затвори, с цел да не се стигне до нарастване в месечната членска такса от 129 евро. Трите здания оферират друго прекарване на работещите и са налични за тях непрекъснато - The lounge пресъздава кафене за работа, The Social Space разполага с пространство за презентации, игри и общи бюра, а в The Quiet Space може да се работи на цялостна тишина. В постройките има и звукоизолирани стаи за самостоятелни срещи, до които всеки член има безвъзмезден достъп 8 часа месечно.
Гостите могат да избират сред тиха стая за работа, кафене и самостоятелни стаи Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
През пролетта и лятото може да се работи и на двора, където има хамаци и маси, както и барбекю плочи за подготовка на обяд. А с двете яркооранжеви коли, паркирани пред входа на Bansko Coworking, членовете могат да стигнат до " Площадката ", поляна с хамаци и пейки за работа на 20 минути път, на която скоро следва да се обитава и хижа. Да създадеш общественост Лиз Слиман и Оскар Трейн са измежду 130-те сегашни членове в Coworking Bansko. Идват, откакто чуват за общността. " Уникалното тук са другарствата, които завързваш ", изяснява Трейн, който с изключение на член на коуъркинга е и community управител сега. " Други коуъркинг места, в които съм членувал, натъртват на работата. Тук идваш, с цел да намериш другари ", прибавя той.
Лиз Слиман Директор партньорства в SafetyWing Откъде си? Франция Откога си тук? От 6 месеца, а към този момент имам и карта за престояване за още 5 години. Как разбра за Банско? Дойдох предишното лято за номадския фестивал, който се организира тук, и доста ми хареса, по тази причина взех решение да остана и за през зимата и да се науча да карам сноуборд. Три аргументи да останеш? Общността, местоположението и разнообразието от проведени събития. Всеки ден има нещо ново.
А доближаването на членовете подкрепя програмата на Coworking Bansko. " Понеделник е нощ на настолните игри, вторниците играем покер, в сряда отиваме в състезателен комплекс за волейбол или баскетбол, в четвъртък всички сме на минерални бани в с. Баня, а в петък вечеряме дружно ", изрежда Цайтлер, който при обиколка с екипа на " Капитал " из обектите поздравява всеки член поименно и взе участие интензивно в организацията на срещи, игри и пътувания. На самообслужване " Истината е, че до голяма степен не ние, а самите членове способстват за близостта между тях ", споделя Цайтлер, като разяснява, че програмата се поддържа от членовете и постоянно те поемат самодейността за образуване на други събития. От тях се изисква да поддържат пространствата за работа подредени и да купуват консумативи за общо прилагане в кухните на коуъркинга, а от време на време и да изпразват и пълнят миялната машина. " Официално в Coworking Bansko работим аз и Цветелина, която се грижи за връзка с клиенти, класификация, организация ", изяснява Цайтлер. " Работим и с 3 дами, които поддържат чистотата в обектите и идват заран, с цел да стартират деня си членовете в чист и спретнат workspace. "

В коуъркинга междинната възраст на членовете е към 35 години, което Цайтлер отдава на страха на по-младите да работят като фрийлансъри. " Когато приключват, 20-годишните нямат убеденост, че ще се оправят сами в по-нетрадиционен бранш. Към 30 към този момент имат тази сигурност в уменията си, поради което множеството цифрови номади на всички места са в 30-те си ", изяснява той.
Реклама Оскар Трейн Уеб дизайнер в Kraken Web Studios Откъде си? Англия Откога си тук? Това е третият ми зимен сезон в Банско, пристигам, откогато съм на 19. Наскоро си купих апартамент в града и възнамерявам да извозвам по към 6-8 месеца от годината тук. Как разбра за Банско? Посочиха ми го като най-хубавата дестинация за номади. Дори ме предизвестиха да не пристигам в Банско, преди да пообиколя, тъй като ще желая да остана за непрекъснато. Така се и случи. Три аргументи да останеш тук? Общността, другарствата и събитията.
А за привличането на още номади от няколко години насам Цайтлер провежда летния Bansko Nomad Fest, едноседмично събитие за цифрови номади със срещи, презентации и нетуъркинг вечери. През 2022 година в Банско за фестивала идват 550 посетители, а през последната седмица на юни 2023 година се чака да дойдат цели 750.
Когато цитират повода да остават тук и даже да купуват жилища, множеството номади сочат общността към Coworking Bansko Фотограф: Цветелина Белутова
Подкрепа от общината " За организацията на фестивала, а и по принцип, получаваме поддръжката на локалната администрация ", споделя Цайтлер. " Имаме достъп до общинската постройка, конферентни зали и централния площад, което в град като София в никакъв случай не би се случило, това е една от изгодите да си в дребния град ", прибавя той. " И поддръжката е налице от първия ни ден тук. Когато отворихме, тогавашният кмет ни поздрави и сподели, че не е сигурен за какво бихме пристигнали в Банско, само че е благополучен да ни приветства. Мисля, че и до през днешния ден е по този начин, хората не знаят какво тъкмо вършим, само че виждат хората, които привличаме в града, и са удовлетворени. "

Въпреки триумфа на Coworking Bansko Цайтлер взема решение да не навлиза в хотелиерския отрасъл, с което би се трансформирал в конкуренция на локалните наемодатели. Вместо това от 2020 година сътрудничи със притежатели на жилища, които ги отдават чартърен, и основава уеб страницата banskonomadapartments.com, където членовете на Coworking Bansko могат да намират краткотрайни жилища. Разлог за почивка от офиса
В Local Stay нормално идват цели екипи за изнесена работа Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР