Фестивалът за улични изкуства 6Fest оживи старинния квартал на Габрово

...
Фестивалът за улични изкуства 6Fest оживи старинния квартал на Габрово
Коментари Харесай

Уличният фестивал 6Fest създаде нов квартал на изкуствата в Габрово – Шести участък

Фестивалът за улични изкуства 6Fest оживи старинния квартал на Габрово Шести сектор. На 6 октомври музика, танци, спектакъл и магия трансфораха ул. „ Опълченска “ в квартал на изкуствата.
 6fest-2018-7  6fest-2018-8  6fest-2018-12  6fest-2018-13  6fest-2018-14  6fest-2018-18
По паветата на габровската уличка във възрожденски дух се разходиха младите танцьори на фолклорен отбор „ Сивек “. В национални носии девойките и момчетата ни върнаха във времето на ХІХ век и Възраждането.

Момчетата от Quick Hands Junior и техният началник Дани Белев забавляваха гостите на фестивала с улична магия. Настояще и минало се срещнаха, когато уличните магьосници събраха любопитните погледи на целия отбор „ Сивек “.

Латино ритми зазвучаха край Априловата чешма от 18 век с Радослав Талев и младите китаристи от Музикална школа „ Звезди в задатък “. Младежите от театралния състав “Смехоранчета ” към НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий 1928 “ ни разсмяха с комичен спектакъл. Зрителите на 6Fest се снимаха дружно с живите скулптури театрална групировка „ Гаргара “ към НЧ “Христо Смирненски – 1949 ”.

Името на фестивала 6Fest, чието първо издание беше през 2017 година, идва от името на най-стария габровски квартал, който през днешния ден е прочут с двете улици „ Опълченска “ и „ Николай Палаузов “. “Когато създавах концепцията за фестивала 6Fest в края на 2016 година, в плановото си предложение написах: “Според концепцията на фестивала най-старата градска зона Шести сектор може да се трансформира в ядро на актуалните изкуства в открити пространства ”. Подобни артистични квартали има по целия свят, а в България сполучлив образец за това е квартал Капана в Пловдив ” – споделя фестивалният шеф и основател на 6Fest Момчил Цонев.

Третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest беше двудневно. В първия ден 5 октомври стотици танцьори и жители минаха през центъра на Габрово в огромно танцово шествие, вечерта приключи с музикално-танцов театър на централния площад. 6Fest показа някои от най-хубавите локални юношески и артистични обединения – Шоу-балет “Магия ”, Фолклорен отбор “Сивек ”, Клуб по спортни танци “Ритмика ”, Танцова школа “Лиана ”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „ Инкансабле “, Виктория Гергова и Маргарита Георгиева от Музикална школа “Звезди в задатък ” и Ивета Петрова, огнена групировка “Fire Shadows ” и Оркестър Габрово под диригентството на Николай Венков.

“6Fest придаде още веднъж карнавален дух на Габрово под топлото есенно слънце на октомври. Река от танци, от цветове и танцови костюми мина през целия център на града и му вдъхна нов живот. От дребните балетисти през хубостта на българския национален костюм до спортните дрехи на зумба и хип-хопа – 6Fest сподели пъстротата и многообразието на младежките арт групи в Габрово. След две интернационалните издания на фестивала, в този момент 6Fest реши да отдаде дължимото към големия труд на всички ръководители и младежи от арт обединенията в Габрово. Огромно благодаря на всички участници и на габровци, които излязоха и направиха един прелестен градски празник с дух, сърце и смисъл ” – показа Момчил Цонев, който с изключение на уредник на 6Fest е основател на клипа “Щастливо Габрово ”, създател на поредност от исторически книги за Габрово, основен редактор на Габрово Daily, един от най-активните общественици в града, разгласен за един от 20-те най-изявени млади персони на България през 2018 година за културния му принос към Габрово.

Проектът „ Фестивал 6Fest Щастливо Габрово “ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски ” – Габрово ” се осъществя по Програма „ Младежки действия “ с финансовата поддръжка на Община Габрово.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР