Фестивалът за съвременен танц One Dance Week се очертава като

...
Фестивалът за съвременен танц One Dance Week се очертава като
Коментари Харесай

Танцоводител в новото издание на One Dance Week 2019

Фестивалът за актуален танц One Dance Week се обрисува като едно от огромните културни събития на годината. Показват го и цифрите – 22 спектакъла, 17 компании, 14 страни – сред 20 септември и 19 октомври в Пловдив.

В програмата има за всекиго по нещо – от авангардни спектакли до нови прочити на типичен творби и фолклорни явления, от танцов спектакъл до напълно акробатичен цирк, от камерни сола с голота до обилни зрелища за цялото семейство, от реномирани заглавия с голям брой награди до продукции на броени седмици " живот " след своите международни и европейски министър председатели.

През есента Пловдив ще танцува под звуците на диджейски пулт, перкусии, цигулката на Биляна Вучкова, екзотични принадлежности от остров Ява или кантатите на Карл Орф, до момента в който водещи хореографи от Европа, Азия, Австралия и Северна Америка показват своето красиво изкуство.

За да се ориентирате в амбициозната стратегия на фестивала, на помощ идва този " танцоводител ".

Българската диря

Освен че извършва типичен партитури за солисти или оркестри и нови типичен композиции, Биляна Вучкова написа авторска музика и вплита нотите в други форми на изкуството. В Пловдив, в СКЛАД в Тютюневия град, на 11 и 12 октомври ще забележим международната премиера на " Златни илюзии " – пърформанс апаратура.

Участват японските танцьори Джунко Вада и Акеми Нагао, както и известният немски актьор и светлинен дизайнер Ханс Питър Кун, притежател на " Златен лъв " от Венецианското биенале (1993).

Азия, моя обич

Азиатските хореографи и танцьори обичайно са харесвани и мощно застъпени в изданията на One Dance Week. Тази година на фокус е Тайван, с два спектакъла на пробната танцова компания Horse на 3 и 4 октомври в Дом на културата " Борис Христов ".

Целта на хореографа Су-Вей Чиа е да освободи танцьорите и публиката от откритите рамки и упования. " СвободниСтъпки " и солото с вход свободен " СвободниСтъпки – НиНи " са основани поради самото придвижване, пречистено от смислови и физически ограничавания.



Япония е показана от Каори Ито, която е измежду настоящите имена на европейските подиуми сега. Тя съживява една от най-важните фамилни връзки – тази сред татко и щерка. Скулпторът Хироши Ито следва своята щерка в нейното динамично изкуство, което няма общо със статичността и безмълвието на статуите. Двамата желаят да стопят ледовете на отчуждаването. И са намерили отговор: " Танцувам, тъй като нямам доверие на думи ". Ще ги забележим на 28 септември в Драматичен спектакъл – Пловдив.

Последна мода

L-E-V, компанията на хореографа Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар, ще показа в Пловдив последното си създание – " ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на любовта ". Спектакълът, включващ електронна музика и дизайнерски костюми на една от международните фешън марки, ще гледаме на 5 и 6 октомври в Дом на културата " Борис Христов ", единствено дни след международната премиера в Германия.

Един от най-оригиналните и разпознаваеми актьори на танцовата сцена, Еял, приключва трилогията за любовта след получилите възторжени мнения " OCD Love " и " Chapter 2 ", поради метода, по който пресъздават дълбочината, хубостта, невъзможността и превъзмогването на най-силното човешко възприятие.

Ако търсите повече страсти, гледайте " Дете ", откриващия театър на One Dance Week 2019 на 20 и 21 септември. Peeping Tom чертаят халюцинационен портрет на детството оттатък клишето и табуто. Между високите скали и дървета, извисяващи се на сцената, едно момиченце, изиграно Еурудайк де Бел, мецосопран – се сблъсква със света, който ни заобикаля. Между злодеи и герои, сред действителност и мечти детето осъзнава, че животът не би трябвало да се гледа през розови очила.

Наскоро пресата съпостави белгийците с " Пикасо на танца ", тъй като те не се боят да изкривяват подправената действителност, с цел да доближат до същинската й същина.



Традициите не са това, което бяха

" Кармина Бурана " е класика, в която група хора се борят с превратностите на ориста. Сегедската компания за актуален танц осъвременява безконечната тематика по извънреден метод. Театрални декори и красиви костюми способстват за естетиката на спектакъла, с цел да го трансфорат в запаметяващо се прекарване. На сцената ще забележим обич, благодарност, оцеляване и обилна хореография, изпълнена от водещата танцова натрупа на Унгария.



В " Медиум " оживява културен феномен от Индонезия. Ленгер, танцът на съблазняването от Централна Ява, е обвързван с обред за изобилие и мощ. Легендата споделя, че танцът се родил, когато аристократ тръгнал да търси своята обичана – дъщерята на краля, която избягала, тъй като трябвало да се омъжи за различен. Воинът и подчинените му странствали, преоблечени като дами танцьорки, и се прочули. За да ги види, принцесата напуснала скривалището си. Използвайки модерни техники, Рианто се трансформира от мъж в жена, птица и боец, а тялото му въплъщава бинарни положения и идентичности.

Новите лица от Канада

Те вървят по нови хореографски пътища, изследват крайностите и основават нови естетики в привидната празнина на сцената. OUT Innerspace играят с другите измерения на времето и пространството в " Някога преди ", с цел да показват по какъв начин тестванията в предишното ни трансформират в сегашното, по какъв начин могат да основат хубост. Призрачна архитектура, кукли, маски и театрални илюзии вършат тяхната хореография още по-завладяваща.

В " Космически обич " Клара Фюре трансформира сцената в нереално галактическо пространство, в което неповторимата светлинна на телата разкрива нови форми на другарство.



Танц с идея

Опитвайки да съберат частите от предишното, двама сирийски другари потеглят от персоналните си мемоари и стигат до колониалното минало на родината си. " Под небето ниско " е поредност от необикновени, непредвидени, познати или невъзможни срещи, показана под формата на фрагментирани разкази и видеосъдържание. Изгубената Сирия в документални и живи разкази, в пърформанс, текст и видео – това е театър, подсилен от стратегия " Творческа Европа " сред огромни европейски театри и фестивали, а One Dance Week е асоцииран сътрудник.

Фокус Полша предлага две остри тематики. Агата Синиарска и Каролина Гживнович описват за Холокоста посред сцена от гола пръст и дървета – метафора, че в нацисткия свят има витално пространство единствено за един-единствен тип. Те посвещават " Втора природа " на Пола Ниренска, полска танцьорка от еврейски генезис, която бяга в Съединени американски щати, само че се самоубива, тъй като по този начин и не може да прогони призраците на предишното. Много настоящо е солото " Добре пристигнали " на Аурора Лубос, отдадено на тематиката за бежанците. В родната й Полша, а и освен, отношението към другоземците докара до раздори и затръшнати порти, само че Лубос не се опасява да сложи тематиката.

Тялото като основен воин

Костюмът на италианката Луна Ченере е нейната кожа. Отвъд абсурда, оттатък показността на тялото единствено по себе си, Ченере приказва посредством придвижвания за рецесията в понятията, с които описваме света. Вече няма универсални категории – няма чисто " положително " и постоянно " зло ", няма тотална " хубост ", както няма и цялостна " грозотия ". Същото важи и за тялото – то може да напусне своите контури, да загуби форма и функционалност, с цел да бъде екран, медия, предавател.



Чешкият хореограф Мартин Талага насочва вниманието към манията за днешния човек за съвършена осанка. Грижим се толкоз за здравината на тялото, за съвършената обвивка, само че забравяме какво се крие от вътрешната страна. " СОМА " е апаратура от живи картини от тела и елементи от манекени, напомняща, че ставаме по-безчувствени от всеки път. И постепенно, само че несъмнено губим това, което ни прави хора. Талага е победител на Чешката танцова платформа през предходната година.

Цирк за всички от далечна Австралия

" А Simple Space " е рисков театър, в който 7 акробати ще летят над главите на публиката. Без защитни манежи. Без предпазни въжета. Сцената е оголена сцена за извънземна акробатика и стартова площадка за главозамайващи излитания на актьори, които считат гравитацията за мит. Публиката ще усеща тръпката на риска и ще вижда всеки електрически подтик в телата на акробатите. На 18 и 19 октомври в Дом на културата " Борис Христов " следва ужасно представление за цялото семейство, като ще се позволяват деца над 7-годишна възраст.



One Dance Week се провежда от Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства " и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерството на културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР