Фестивалът за градска култура и музика A to JazZ добавя

...
Фестивалът за градска култура и музика A to JazZ добавя
Коментари Харесай

Феновете на джаза ликуват, емблематичен фестивал ще е с ден повече

Фестивалът за градска просвета и музика A to JazZ прибавя четвърти ден в тазгодишната си стратегия с първия интернационален шоукейс модул за международна музика от Европа, оповестяват уредниците.

Дванадесетото издание на фестивала ще се организира от 6 до 9 юли в емблематичния Южен парк 2, откривайки с концерт на осем надарени групи от Белгия, Франция, Конго, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция, определени от интернационално жури. Четиридневният формат на фестивала носи освен повече музика от целия свят, само че и трансформира София в интернационална сцена за показване на нови гении. Специално за интернационалната шоукейс стратегия у нас идват и над 20 експерти от едни от най-значимите фестивали в Европа - програмни шефове, букъри, публицисти и музикални критици.

Шоукейс модулът на A to JazZ е най-новият детайл в програмата на фестивала. Той ще се организира в специфичния спомагателен ден на събитието на 6-ти юли на главната сцена и нощната сцена в “Топлоцентрала ".

" Заедно с 14 партньорски фестивала и организации, A to JazZ се причисли към Европейската шоукейс платформа за уърлд музика - UPBEAT, с цел да подкрепя развиването на музикалната сцена и изгряващите актьори у нас и в Европа “, споделя Петър Димитров, шеф на фестивала.

В рамките на месец общо 162-ма претенденти от 28 страни се бориха за 8-те шоукейс слота, които ще открият дванадесетото издание на фестивала. Те бяха определени от интернационално жури, формирано от представители на едни от най-значимите музикални събития в Европа. Сред тях са Марина Помие от Sziget Festival Унгария, Боян Джорджевич от Todo Mundo Festival в Сърбия, Ула Новак от Off Festival и Pannonica Festival в Полша, Костадин Шурбановски от OFF Fest и Skopje Jazz Fest в Северна Македония и Петър Димитров от A to JazZ България. Всички те ще бъдат посетители на тазгодишното издание.

Очакват се невероятни концерти от осемте селектирани банди с неповторимо звучене. Това са Ephemere от Унгария, които печелят национално и интернационално самопризнание със стила си, основан на джаз и шансон с латино атмосфера. Лудите момчетата от Duckshell идват от Бразилия, Унгария и Румъния и задържат публиката на крайници със смелата си сила и ексцентрично театрално наличие. Сръбското дуо Alice in WonderBand сплотява музика, спектакъл, танц и акробатика, употребявайки тялото като равномерен инструмент. Tumbe връща към живот античната музика на румънския фолклор посредством въздействащ джаз фюжън, а водени от пристрастеността към ритми и звуци, белгийското трио Hands in Motion комбинира акустични принадлежности с електронни резултати. Гръцкият квартет Argalios базира своето творчество на импровизация, въодушевена от националната музика и лирика, въвличайки аудиторията в споделено прочувствено прекарване. Два мощни женски гласа – Fanie Fayar от Конго и Гергана Димитрова, Belonoga от България, затварят превъзходната осморка. “Гласът от река Конго " черпи ентусиазъм от африканските си корени, добавяйки поп, фънк, рок, джаз и соул детайли в еклектично осъществяване. Belonoga е позната от " Мистерията на българските гласове “ и " Ева Квартет “, а с дълбокото си потапяне в българския фолклор и пристрастеността към античните култури, основава един нов музикален свят на сцената.

Над 20 експерти от едни от най-значимите фестивали в Европа, в това число фестивални шефове, програматори, букъри и публицисти, са част от делегатите на шоукейса и посетители на фестивала. Тяхното наличие обезпечава опция както за директни задължения на артистите, по този начин и за насоки и противоположна връзка по време на професионалната част от фестивала A to JazZ Talks. Световни и локални имена от промишлеността ще бъдат лектори в обучителните и наставнически сесии, предавайки оптимално доста опит и познания на участниците. Така A to JazZ се трансформира освен в най-голямото културно събитие в столицата, което показва музика от целия свят, само че и в пропагандатор на креативен артикули и актьори на европейската сцена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР