Фестивалът в Сънданс - най-авторитетният форум за независимо кино в

...
Фестивалът в Сънданс - най-авторитетният форум за независимо кино в
Коментари Харесай

Българин е оператор на победителя в "Сънданс" 2020

Фестивалът в Сънданс - най-авторитетният конгрес за без значение кино в света - завърши с премия за екипа на " Ялда, нощ за амнистия ". Филмът на режисьора Масуд Бакши бе почетен с Голямата премия на журито за интернационален трагичен филм. Той е копродукция сред Иран, Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, само че операторът му е българин. Това е Юлиян Атанасов - прочут със своята работа в трите кино лентата на Камен Калев ( " Източни пиеси ", " Островът " и " С лице надолу " ), както и " 3/4 " на Илиян Метев, филма-омнибус " Мостовете на Сараево ", " Seaburners " на Мелиса Йонел и други Юлиян Атанасов е и надарен фотограф. 

" Ялда, нощ за амнистия " наблюдава премеждията на една млада жена, която е упрекната за убийството на брачна половинка си и е произнесена смъртна присъда. В нощта за амнистия управляващите я включват онлайн в телевизионно предаване, с цел да може измоли амнистия от щерка му. Но по време на телевизионния ефир се случват непредвидени събития и двете дами са сложени пред сериозен избор...

Въпреки триумфа на Сънданс, на иранския режисьор Масуд Бакши е отказана виза за САЩ и той не е имал възможност да показа кино лентата си на фестивала и да победи с премията. Затова пък през март " Ялда, нощ за амнистия " ще гостува на " София филм фест " и създателят персонално ще го презентира пред българската аудитория. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР