Фестивалът Сурва се отменя, съобщи пред агенция Фокус кметът на

...
Фестивалът Сурва се отменя, съобщи пред агенция Фокус кметът на
Коментари Харесай

Кметът на Перник отмени фестивала "Сурва"

Фестивалът " Сурва " се анулира, заяви пред организация " Фокус " кметът на Перник Станислав Владимиров. Причината е бедственото състояние поради режима на водата в града и рискът за жителите.

" Чакаме писмо от Министерството на здравеопазването, от националния здравен контрольор. От Районната здравна ревизия към този момент го имаме. Тяхното мнение е, че има доста огромен риск за хората при воден режим, при бедствено състояние, при изискванията на скупчване на огромно количество хора на едно място ", сподели кметът.

Народният празник " Сурва в Пернишко " беше вписан през 2015 година в представителния лист на Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) за нематериално културно завещание.

Традиционни маскарадни игри се организират всекидневно на 13 против 14 януари и обгръщат 31 селища от Пернишка област. Обичаят " Сурва " се показва в нощта на 13 против 14 януари. По остаряла традиция семействата се събират от всички краища на страната в нощта против старостилния Васильовден, който е най-големият зимен празник в района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР