Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра днес стотици

...
Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра днес стотици
Коментари Харесай

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра стотици посетители в Котел

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра през днешния ден стотици гости в Котел, въпреки че единствено преди дни градът пострада от придошлата река Котленска. Наводнени бяха домове и пътища.

"Реагирахме доста бързо и успяхме да възстановяваме инфраструктурата, с цел да станат налични улиците за леки коли, за екипи на Бърза помощ ", сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция кметът на общината Коста Каранашев.

Дезинфекцирани са били всички региони, БЧК са подкрепили хората със завивки. Днес е получено подаяние - бяла техника, с цел да може потърпевшите по-бързо да се върнат към естествения живот. От общинския съвет са дали своят вот помощ за тях в размер на 30 000 лв.. Водата в града към момента е с огромна мътност и не е годна за пиене; чака се в околните дни ситуацията да се възстановява, уточни Каранашев.

Фестивалът се прави в парка "Изворите " в края на юни и съчетава занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, танци, музика и ревю на ръчно тъкани котленски килими.

Днешният ден стартира със Занаятчийски базар, ревю на котленски килими и проява на тъкачество и естествено багрене на вълна. В спонтанните "Села на етносите " хора от българския, турския, каракачанския и ромския етнос демонстрираха свои ритуали, обичаи и традиции. Гостуващи и локални самодейни сформира от читалища показват свои осъществявания. През целия ден ще има концерти на рокгрупата "Крос ", на отбор "Българе ", на "Сигнал " и други. В рамките на фестивала се провежда и Петата национална среща на лютиерите в България - "Родолюбие ".

В последния фестивален ден - неделя, ще има образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, а закриването ще бъде от 14.00 часа.

За първи път в тазгодишното издание има фермерски пазар, където артикули показват производители от цялата страна.

Идеята на фестивала е да сплоти всички етноси, живеещи в общината, като всеки показа своите традиции, обичайната кухня и облекло. Близо 15 000 души са посетили празника през 2018 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР