Фестивалът Катхина - един от най-големите будистки фестивали в Камбоджа,

...
Фестивалът Катхина - един от най-големите будистки фестивали в Камбоджа,
Коментари Харесай

Годишният фестивал Катхина в Камбоджа започва утре

Фестивалът Катхина - един от най-големите будистки фестивали в Камбоджа, ще стартира тази година на 11 октомври и ще продължи до 8 ноември, съобщи АКП.

Терминът " Катина ", взет от езика пали, значи части плат или чивара (одежди на будистки монаси, предлагани от богомолците на монасите, които не са напуснали своите пагоди, с цел да събират лепта, както нормално в продължение на три месеца). Милостинята се събира по време на фестивала на водата – Чхол Носа, който завърши през днешния ден.

Всяка година, петнадесет дни след фестивала Пчхум Бен (Фестивал на мъртвите) следва и Катхина. Той продължава съвсем месец - от първия ден на намаляващата луна до петнадесетия ден на пълнолунието.

През този интервал от 29 дни камбоджанците от всевъзможен обществен статус вършат взаимно даренията си за будистките монаси. Даренията могат да бъдат под формата на предмети или пари. Целта е монасите да създадат усъвършенствания както по пагодите си, по този начин и в монашеската общественост.

Катхина, която се чества всяка година в цяла Камбоджа, е фестивал на солидарността сред хората от всяка една сфера в живота.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР