Фестивалът “Francofolies Благоевград се превърна в събитие с международно значение,

...
Фестивалът “Francofolies Благоевград се превърна в събитие с международно значение,
Коментари Харесай

Христина Шопова: “Francofolies Благоевград” е събитие с международно значение

Фестивалът “Francofolies Благоевград ” се трансформира в събитие с интернационално значение, съобщи заместник-кметът на община Благоевград и шеф на фестивала Христина Шопова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Във Френския културен институт в София бе показана програмата на тазгодишното 5-то юбилейно издание, което още веднъж ще изненада прелестно меломаните с доста звезди на една сцена. Тази година фестивалът ще се организира на 21 и 22 юни (петък и събота) в парк „ Македония ” в Благоевград и още веднъж ще бъде с вход-свободен.

„ Преди 5 години възстановихме този фестивал. Направихме го много мъчно, тъй като когато нещо се закрива, става много бързо, само че когато би трябвало да спечелиш още веднъж доверието, това лишава по-дълго време. Много се веселя, че сме пред петото юбилейно издание и фестивалът откри своята аудитория. Тя чака всяка година с неспокойствие това събитие ”, акцентира заместник-кметът.

“Francofolies Благоевград ” е българското издание на влиятелния френски музикален фестивал за модерна франкофонска музика Les Francofolies de la Rochelle. Благоевград е шестият град в света, в който се организират Les Francofolies след Монреал (Канада), Спа (Белгия), Ню Йорк (САЩ), Буенос Айрес (Аржентина) и Берлин (Германия). През 2015 година, след повече от 20-годишно спиране, Les Francofolies още веднъж събра най-големите звезди на френската музика на своето първо възобновено издание след извършените през 1991, 1992 и 1993 година издания.

„ Преди 5 години съвсем никой не ни вярваше, че ще стигнем дотук и ще успеем да създадем този сполучлив фестивал. Много сме горди с него ”, съобщи още Христина Шопова.

В дните на фестивала още веднъж се чакат доста искащи от страната и чужбина да посетят Благоевград, като всяка година това вършат сред 35-40 хиляди души. Тази година в парк “Бачиново ” ще има и особено обособено място за палатки, защото хотелите в Благоевград се оказват тесни са всички, искащи да участват на огромното музикално събитие.

“Всички, които дойдат, ги чака едно прелестно прекарване ”, подсигурява шефът Христина Шопова.

На представянето на програмата участваха още Жил Курежлонг, първи консултант в Посолство на Франция, и Фабиен Флори, консултант „ Културно съдействие “ и шеф на Френския институт в България. Специално видео послание пък насочи Жерар Пон, шеф на Francofolies de la Rochelle, Франция.

В миналогодишното издание на фестивала участваха Roisin Murphy и Maitre Gims, а в предходните години там са свирили още Parov Stelar, Imany, Gipsy Kings, Bob Sinclair, Patricia Kaas и Nouvelle Vague.

Ето и тазгодишната стратегия:

21 юни (петък)

20:30 – 22:00 ч. / CARAVAN PALACE

22:30 – 24:00 ч. / LP

00:00 – 01:30 ч. / DAN BALAN

22 юни (събота)

20:00 – 21:30 ч. / KOTTARASHKY

22:00 – 23.00 ч. / MORANDI

23:30 – 00.30 ч. / KENDJI GIRAC

„ Francofolies Благоевград “ обаче не се изчерпва единствено с хубавата музиката, тъй като в границите на фестивала се организират редица просветителни начинания и доста други интензивности.<a href= " http://bgnes.com " target= " blank " ><font color=#0000ff> /БГНЕС</font></a>
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР