Фестивал Цветовете на улицата“ с атрактивни и нетрадиционни методи на

...
Фестивал Цветовете на улицата“ с атрактивни и нетрадиционни методи на
Коментари Харесай

Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград

Фестивал „ Цветовете на улицата “ с атрактивни и нетрадиционни способи на изкуството се организира в Ивайловград, който бе оцветен от стрийт арт пленери и изложения, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Събитието е част от план „ Цветовете “, финансиран от Програмата за трансгранично съдействие Интеррег-ИПП България – Турция 2014-2020.


Участващите във фестивала създатели рисуваха по фасади, спирки, улични обекти и други обществени места. По този метод бяха основани самобитни „ галерии навън “. Чрез пленер на художници върху платна бяха пресъздадени туристическите запаси на региона. Впоследствие в България и Турция ще бъдат проведени изложения, които ще включват основаните по време на фестивала художествени творби и фотографии на стрийт арт творбите, които по този метод ще бъдат разпространявани още по-широко.

По време на фестивала Ивайловград беше озвучен от поп и рап артисти и фолклорни сформира от България и Турция. Прозвучаха осъществявания на Тракийски хор „ Яни Попов “, женски фолклорни групи от с. Свирачи и с. Чамлъджа, Турция. За положителното въодушевление способстваха и кукерите от кв. Лъджа.

Фестивалът в Ивайловград е финансиран по втората покана на програмата за трансгранично съдействие. Проект „ Цветовете “ има за цел да разпространява трансграничното културно, историческо и естествено завещание в регионите на Ивайловград и Кешан/Чамлъджа в Република Турция и да предизвиква развиването на културния туризъм. Водещ сътрудник е Сдружение „ Гражданска самодейност за публично развиване и интеграция “. Проектът надгражда и продължава самодейността „ Пътят на художника “, осъществена в интервала 2017-2018 година

Управляваната от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия за трансгранично съдействие сред България и Турция е с общ бюджет малко над 29,6 млн. евро и поддържа осъществяването на планове в региона на околната среда и туризма. До момента по нея са финансирани 77 плана на обща стойност 20,7 млн. евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР