“Фестивал: Реките на София” ще покаже, че е нужно малко,

...
“Фестивал: Реките на София” ще покаже, че е нужно малко,
Коментари Харесай

Фестивал: Реките на София превръща “каналите” в паркове - slava.bg

“Фестивал: Реките на София” ще покаже, че е нужно малко, с цел да станат софийските реки място за просвета, спорт и отдих.

Това е първото събитие от дълготрайната самодейност Реките на София, което през последния уикенд на септември ще събере някои от най-активните организации и марки по устието на реките Перловска и Владайска.

Реките на София – изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме около тях и искрено ни става тъжно. И евентуално всеки втори, застанал над канала на булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Сливница”, се е питал – за какво София няма чисти, уредени и естествени централни реки.

А може би на софийските “канали” им би трябвало малко, с цел да ги почувстваме като паркове и реки? С тези въпроси стартира дълготрайната самодейността Реките на София на фондацията “Колективът”, която цели да трансформира настройките към софийските реки и последователно да ги трансформира в пресечна точка на просвета, спорт и място за отдих посредством дребни и реализуеми намеси.

Досега София има редица неосъществени планове за реките, само че вместо да седим и чакаме някой от тях да се трансформира в действителност, можем да стартираме с дребни стъпки да променяме настройките си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата.

На 26 и 27 септември е първата стъпка в тази посока – Фестивал: Реките на София, който цели да покаже по какъв начин могат да живеят нашите реки, с цел да стартира плавната смяна – на настройката ни към “канала”.

Зад самодейността Реките на София към този момент стоят някои от най-активните и виновни към града организации, бизнеси и обособени жители. Партньори и участници в програмата на фестивала досега са градската информационна организация Imp-Act, фондация Credo Bonum, Спортен клуб Begach, Be Duende, квАРТал, Botanic Lab, Битака, #soСофия, Subcultura, Кинематограф и други.

Първото събитие се случва със мощната поддръжка на Fashion Days, VIVACOM, Absolut, Peri Bulgaria, Загорка, Ариана, Крадецът на Ябълки, Пространство за изкуство и споделена работа КО-ОП, Българо Американска кредитна банка, Taste Farm, Trastena Wines и логистика предоставена от Spark. Организаторите имат институционалната поддръжка на Столична община - Направление Архитектура и градоустройство, Дирекция Сигурност, Дирекция Околна Среда, Оперативна програма Софпроект.

По време на фестивала ще стартира и по-задълбочената полемика за бъдещето на софийските реки, като и ще питаме всеки – “за какво бихте ги употребявали?”. А през ноември ще продължим с Работилница: Реките на София програмата, на която ще включва презентации на данни и разбори. Събитието ще цели да работи с всички специалисти, които знаят, могат и желаят да търсим дружно трайни решения за възстановяване на положението на Реките на София и превръщането им в паркове.

За повече елементи по отношение на програмата, локациите и интензивностите на обособените участници във Фестивал: Реките на София следете страницата на самодейността Реките на София и в формалното събитие във Фейсбук.

За Фондация Колективът
Колективът е фондация, чиято цел е да сплотява специалисти, институции и общност в планове свързани с тактически намеси в градската среда, които да ускоряват пулса на културния и обществен живот в града.

За организация Imp-Act
Imp-Act e профилирана информационна и консултантска организация, която сплотява опита, силата и вдъхновението на специалисти с дълготраен опит в корпоративните и обществени връзки и редица лични планове, които работят за градско развиване.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР