Фешън съплай, компания от текстилната индустрия, ще се опита да

...
Фешън съплай, компания от текстилната индустрия, ще се опита да
Коментари Харесай

"Фешън съплай" ще прави модна експанзия с финансиране от борсата за 4 млн. лв.

" Фешън съплай ", компания от текстилната промишленост, ще се опита да набере 4 млн. лв. от вложители, с цел да финансира растежа си. Целта на компанията е закупуването на нова автоматизирана система за произвеждане, стартирането на личен бранд и прекосяването към по-зелена сила. Благоевградската компания записва доходи от над 12 млн. лв. преди коронавирус, като съумява да остане печеливша по време на пандемията.
Компанията от текстилната промишленост " Фешън съплай " (Fashion Supply) е следващата, която възнамерява да набира капитал от сегмента за напредък на фондовата борса BEAM. Базираната в Благоевград шивашка фабрика се цели в 4 млн. лева, с които да си помогне за разширение на производството и агресия в чужбина. " Дружеството се нуждае от спомагателни средства за разгръщане на своя бизнес ", написа в документ през април едноличният притежател на " Фешън съплай ", Димитър Стойков, като съгласно него най-хубавият метод за набирането на средства е посредством IPO на BEAM. Според документа, оповестен в Търговския указател, компанията счита да предложи 651 хиляди елементарни акции с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност 6.5 лева Прагът за триумф е записването на най-малко 500 хиляди акции. Към момента няма точна дата за начало на предлагането

" Фешън съплай " е компания от текстилната промишленост, като прави най-различни услуги, измежду които планиране, конструиране и произвеждане на " ексцентрични " облекла. Според уеб страницата на компанията, сдружението е учредено през 2010 година като правоприемник на фамилен шивашки бизнес. В края на 2021 година сдружението се преобразува от ЕООД на ЕАД, като усилва капитала си от 200 хиляди над 2.2 млн. лева
Реклама
Според данни на компанията производството се изнася главно в Европа, по-специално Нидерландия и Англия, като " Фешън съплай " има построена мрежа от клиенти като стилните къщи MS Mode, The Sting, Miss Etam, Terranova и други, за които шие на ишлеме.

При сполучливо обществено предложение благоевградската компания се обрисува да бъде една от най-големите на BEAM, като и към този момент единствена от текстилния бранш на този сегмент. Приходите на " Фешън съплай " порастват от основаването ѝ до преди пандемията, когато (през 2019 г.) годишният оборот възлиза на 12.4 млн. лв., от които облагата е 235 хил лв.. През 2018 година компанията влезе и в класацията на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ", с растеж на приходите от над 94% до 16.6 млн. лева в миналата 2017 година и облага от 2.4 млн. лева

През 2018 година компанията е закупил нови терени и стартира да построява втора индустриална база. Поради, което облагите спадат. През 2020 година пандемията удря бранша и постъпленията понижават доста - до към 7.7 млн лв., въпреки всичко компанията продължава да бъде печеливша (236 хиляди лева за 2020 г.). Въпреки спада, относително високите маржове на облага разрешават на компанията да заделя забележителен запас за дивиденти, като за три години (2018, 2019 и 2020 г.) компанията е изплатила общо над 5 млн. лв. (2.3 млн., 1.7 млн и 1.2 млн респективно). За какво са парите

Целта на компанията е да употребява капитала от борсата, с цел да разширението на индустриалната и складовата си инфраструктура - възнамерява да влага в новаторска система за цифров щемпел на платове, както и в основаването на личен фешън бранд. Компанията употребява автоматизиран модел на работа, от цифрово кроене на дизайнерите до роботизираното разкрояване на облеклата, което изяснява по-високите разноски за инвертар, само че и е съществена причина за относително високите маржове на облага.
Реклама
" Позиционирането на компанията с IPO на BEAM пазара е значима стъпка и естествено продължение на нашата дълготрайна капиталова тактика ", споделя Димитър Стойков. " Нарастващото търсене на дрехи с ексцентрични размери в Европа и гъвкавият ни бизнес модел, който подсигурява бързи доставки и ниски цени ни дадоха убеденост, че можем да преминем на идващото равнище и да разтеглим бизнеса си със личен бранд и няколко новаторски решения, в това число създаване на система за цифров щемпел и прекосяване напълно към зелена сила ", споделя Димитър Стойков пред МК Брокерс, водещ брокер на емисията. Финансовите параметри

Ако предлагането мине сполучливо и бъдат записани всички препоръчани акции, " Фешън съплай " ще получи пазарна оценка от 18.5 млн. лв.. Съотношението на цена/печалба е високо при актуалните финансови резултати (около 80), заради нападателната политика за разширение, и мъчно може да се направи съпоставяне със междинното за показателя на SOFIX на БФБ от към 7. Според компанията обаче " резултатите започнаха възобновяване, като упованията са още през първата половина на 2022 година възвръщаемостта да доближи нивата отпреди COVID-19 рецесията ", което може да промени съотношението.

Димитър Стойков, притежател на " Фешън съплай " пред " Капитал " Предлагаме акции със постоянна рентабилност в дълготраен проект
Димитър Стойков, притежател на " Фешън съплай ", e и създател още на бутилиращата компания за изворна вода " Рилана " и цеха за бутилиране на питиета в кенове Can Supply. Източник: Fashion Supply - Какво въздействие оказва възходящата инфлация на бизнеса Ви? Има ли стесняване в маржовете на облага?
Инфлацията виляе на всички индустриални браншове. Гъвкавият ни бизнес модел обаче, с опция за разработване на по-малки серии и снабдяване в по-кратки периоди, ни дава огромно преимущество в бранша и ни разрешава по-бързо да трансферираме нарастването на цените към клиентите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Политика 1 Енергетика 2 Пловдив 3 Политика Реклама
Инфлацията има известно, въпреки и лимитирано, въздействие и върху маржовете ни. Но по-важното е, че резервираме качеството и стабилността на производсвения цикъл и отговаряме в период на увеличените поръчки от клиенти, които отчитаме от началото на годината.
- Изпитвате ли към момента проблеми по веригите с доставки, които пандемията наруши?
Разбира се, несигурността води до смяна на парадигмата. Сега е належащо да заделяме по-голям работен капитал. Например, заради нарасналата геополитическа неустановеност в района, наши контрагенти прекратиха практиката да доставят с отсрочено заплащане. Въпреки това, ние успяхме да договорим заплащане при доставка и да използваме разполагаем работен капитал за справяне с тази обстановка, като това даже укрепи конкурентните ни преимущества. Адаптирахме се относително бързо и поради откритите дългогодишни връзки с снабдители, неведнъж тествани във времето, в разнообразни условия.
Кога очаквате да достигнете и надминете резултатите от предпандемичната 2019 година?
Пазарът към този момент се възвръща от пандемията и следим ежемесечно нарастване на количествата поръчки от Европа. В същото време поръчките към азиатските производители понижават. В края на 2022 година чакаме да се доближим на 90% до равнищата на приходите отпреди 2019 година и да ги надминем с към 20% до края на 2023 година, като това са проекти преди реализацията на капиталовата ни тактика. Като усъвършенстваме процесите в производството с новата машина за цифров щемпел, да вземем за пример, ще се усъвършенства и успеваемостта, надлежно и нормата на възвръщаемост.

Важно е да уточня, че действителният ни бизнес през годината стартира през месец април. Първото тримесечие е времето за разпродажби на миналогодишни сбирки. Така че, когато оценяваме резултатите и вероятностите, съответстващите данни са от април нататък.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Планира ли управлението набирането на спомагателни средства посредством облигационни заеми в близко бъдеще?
Стратегическото развиване на компанията е обвързвано с финансови вложения - каквато опция дава ВЕАМ пазарът. Капиталовото финансиране, което търсим, ще обезпечи нужната ни стратегическа устременост. Не планираме дългово финансиране в средносрочна вероятност под каквато и да е форма, в това число облигационни заеми.

Дружеството има ясна тактика за развиването си, която ще бъде показана на вложителите. Освен средствата, които търсим от ВЕАМ пазара, планираме да вложим и лични - за сметка на част от бъдещите облаги на " Фешън съплай ". В един миг даже чакам акциите във компанията да стартират да носят дивиденти на вложителите след цялостното довеждане докрай и консолидиране на капиталовата тактика.
Какви вложители се надявате да привлечете?
Като развита компания, която предлага непоклатимост, чакаме да притеглим повече дребни вложители, само че и институционалните не са отвън фокуса ни. Смятам, че " Фешън съплай " е компания, която е подобаваща за рисковите профили на редица портфейли. Тези вложители са наясно, че с " Фешън съплай " не могат да чакат да утроят инвестицията си за няколко месеца, само че ще получат постоянна рентабилност в по-дългосрочен проект.

Като цяло считам, че по-голямата непоклатимост, за сметка на по-ниската волатилност, е доста съществено преимущество при нас. Вече имаме стабилната база, а капиталът, набран през ВЕАМ пазара, ще обезпечи благоприятни условия за напредък. Инвеститорите ще получат достъп до компания, която се разграничава в рисковия си профил от настоящо наличните на пазара - а това значи и диверсификационни изгоди.
Свързани публикации " Смарт органик " с втора фабрика от август, есента с начало на трета 14 юни 2022, 17:24 " Алтерко " предлага 3.3 млн. евро за словенска компания за интернет на нещата 13 юни 2022, 10:15 " Уебит инвестмънт нетуърк " провокира интерес за над 14 млн. лева на борсата 6 юни 2022, 16:03 " Сирма груп " желае да купи 55% от софтуерната " Ти Би Ай инфо " 6 юни 2022, 15:42 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР